Rusija i Ukrajina u pregovorima: Gas bi mogao da bude jeftiniji

Cena gasa za Ukrajinu može biti niža ako Moskva i Kijev uspeju da postignu novi tranzitni sporazum, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin.

Izvor: Tanjug

Sreda, 11.12.2019.

08:25

Rusija i Ukrajina u pregovorima: Gas bi mogao da bude jeftiniji
Foto: Epa, Jens Buettner

Gas za Ukrajinu "mogao bi da bude jeftiniji za 25 procenata u odnosu na cenu koju krajnji potrošač trenutno plaća, prvenstveno industrijski potrošač, pošto je cena gasa za domaćinstva, za građane (Ukrajine) subvencionisana, pa ne možemo da pravimo računicu na bazi subvencionisane cene", rekao je Putin, prenosi Raša tudej.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski poručio je zauzvrat da postoje dobre šanse da sporazum o tranzitu gasa iz Rusije u Evropu preko Ukrajine bude produžen posle 1. januara. Aktuleni sporazum o isporuci ruskog gasa Ukrajini i o njegovom tranzitu ka Evropi ističe sa završetkom ove godine. U novembru je ruski Gasprom ponudio Ukrajini produženje sporazuma o tranzitu ili sklapanje novog na godinu dana.

"Za sada nema sporazuma, ali siguran sam da imamo veće šanse da ga potpišemo pod boljim uslovima nego ranije", rekao je Zelenski novinarima u Parizu, dodavši da je "insistirao na najpovoljnijim uslovima, za Ukrajinu i Evropu, s rokom na deset godina".

Takođe je naveo da je pitanje odštete od 2,56 milijardi dolara skinuto s dnevnog reda tokom razgovora i da je Kijev "spreman da dug dobije u gasu".

Švedski sud je presudio da Gasprom mora ukrajinskom Naftogazu da plati tranzitnu naknadu za prolazak ruskog gasa preko ukrajinske teritorije između 2009. i 2017. godine, čak iako gas, u stvari, nije išao preko Ukrajine u tom periodu.

Sud se u obrazloženju odluke pozvao na tešku ekonomsku situaciju u Ukrajini. Ruski Gasprom je prošlog meseca izgubio žalbeni postupak na sudu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: