Vlada Crne Gore ulaže 155 miliona evra za spas avio-kompanije

Vlada Crne Gore predložila je zakon kojim se predviđa ulaganje 155 miliona evra u nacionalnu avio-kompaniju Montenegro erlajns.

Izvor: Al Jazeera

Utorak, 10.12.2019.

11:09

Vlada Crne Gore ulaže 155 miliona evra za spas avio-kompanije
Foto: depositphotos, bigguns

Predlogom zakona o ulaganju u konsolidaciju i razvoj nacionalne avio-kompanije predviđa se njena dokapitalizacija u narednih šest godina radi pokrivanja dugovanja i novih investicija.

Vlada je zakon uputila u parlamentarnu proceduru po skraćenom postupku, kako bi se o njemu glasalo do kraja godine, prenosi Anadolija.

Kako su naveli iz Vlade, zakonom se stvaraju osnovne pretpostavke za tržišno poslovanje nacionalnog avio-prevoznika, a time i brojni pozitivni efekti po celokupnu crnogorsku ekonomiju.

"U tu sumu je uračunato i izdvajanje do 50 miliona evra za kupovinu novih crnogorskih aviona. Radi osiguravanja održivosti i stabilnosti poslovanja nacionalnog avio-prevoznika kao preduzeća od posebnog značaja za državu, zakonom se uređuju uslovi i postupak izmirivanja obaveza koje Montenegro Erlajns ima prema Crnoj Gori i trećim licima", navodi se u saopštenju iz Vlade.

Ističe se da crnogorska nacionalna avio-kompanija godišnje prihoduje oko 70 miliona evra, kao i da je ove godine prevezla više od 660.000 putnika.

Time je, kako se navodi, pored direktnog prihoda, ostvaren i pozitivan uticaj od turizma na celokupnu ekonomiju Crne Gore.

Avio-kompanija važna za turizam Crne Gore

"Eventualni stečaj ili likvidacija kompanije bi doveli do niza negativnih efekata po celu nacionalnu ekonomiju, kao i brojnih direktnih negativnih posledica, među kojima su gubitak 33,7 miliona evra otplaćenih rata za avione i slotova na stranim aerodromima", naveli su iz Vlade.

Vlada je ocenila da bi alternativni scenario stečaja ili likvidacije Montenegro erlajnsa takođe bio nepovoljan, ne samo po nacionalnu avio-kompaniju, već i po ukupnu crnogorsku ekonomiju, posebno imajući u vidu turizam kao stratešku granu razvoja.

"Vlada je razmotrila i uporedna pozitivna iskustva više zemalja Evropske unije, koje su prethodnih godina na sličan način konsolidovale svoje avio-kompanije, kao i slučajeve zemalja koje su odlučile da ne pristupe konsolidaciji, što je dovelo do značajnih negativnih posledica po njihove nacionalne ekonomije", navode iz Vlade Crne Gore.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: