Tinejdžeri mogu da postanu profesionalni šoferi? Kamione će voziti mladići stari tek 18 godina

Procenjuje se da Srbiji već sada nedostaje više od 2.000 vozača autobusa i bar tri puta više šofera kamiona.

Izvor: Dnevnik

Ponedeljak, 09.12.2019.

09:21

Tinejdžeri mogu da postanu profesionalni šoferi? Kamione će voziti mladići stari tek 18 godina
Foto: Epa, FELIPE TRUEBA

Zbog toga je u mnogim lokalnim samoupravama proređen broj polazak autobusa, a mnogi kamioni stoje na parkingu umesto da krstare srpskim i evropskim drumovima.

Nakon inicijative Privredne komore Srbije i udruženja prevoznika, Vlada Srbije usvojila je Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima da bi se brže došlo do vozača autobusa i kamiona. Drugim rečima, budući vozači autobusa više neće morati da imaju dvogodišnje iskustvo u vožnji kamiona, što ubrzava proceduru izdavanja dozvola i povećava broj dostupnih šofera, piše Dnevnik.rs.

Privredna društva koja zapošljavaju profesionalne vozače poslednjih godina beleže konstatan nedostatak kvalifikovanih kadrova. Uz to, navodi se u obrazloženju tog zakonskog predloga, starosna struktura zaposlenih vozača u drumskom saobraćaju je veoma nepovoljna, prosečno blizu 55 godina, jer se veliki broj mladih profesionalnih vozača opredeljuje za rad u drugim državama koje takođe imaju potrebe za tim kadrom, a zarade i uslovi rada su povoljniji nego u Srbiji.

Vlada ukazuje i na to da se nedostatak vozača jednako manifestuje i u prevozu putnika i u prevozu robe, odnosno tereta, a od početka ove godine dobio još veće razmere, imajući u vidu da je u EU, zbog potrebe za vozačima kamiona i autobusa, potpuno izvesno otvaranje tržišta rada i ukidanje administrativnih prepreka za zapošljavanje naših državljana u Nemačkoj.

Zbog deficita vozača danas za kormanom sede i oni koji ne bi smeli, što ugrožava bezbednost saobraćaja. Prevoznici su prinuđeni na to da uzimaju "ono što ima” jer selekcija nije moguća, uz obavezu da vozač poseduje dozvolu za D kategoriju.

U predloženim izmenama Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima, koje se nalaze u Skupštini Srbije, vozačku dozvolu za kategoriju BE mogu dobiti samo oni vozači koji već imaju dozvolu za kategoriju B, dok dozvolu za kategoriju C1E mogu dobiti samo oni koji je već imaju za kategoriju C1. Takođe, dozvolu D1E mogu dobiti samo oni koji je već imaju za kategoriju D1. Vozačku dozvolu za kategoriju D1 mogli su do sada dobiti samo oni vozači koji najmanje dve godine imaju vozačku dozvolu za kategoriju C1. Upravo su te dve obavezne godine sada izbrisane.

Uvedeno je da se učenicima vojnih škola i kadetima Vojne akademije, koji su položili vozački ispit za upravljanje vozilima C kategorije, probna vozačka dozvola za upravljanje vozilom B kategorije izdaje s rokom važenja od jedne godine. Takođe, novina je i da se licu koje prvi put položi vozački ispit za upravljanje vozilima A1, A2 ili A kategorije, umesto probne vozačke dozvole izdaje vozačka dozvola za upravljanje vozilima A i B kategorije.

Predstavnici udruženja vozača predlagali su, ali to treba da bude predmet novog zakona o bezbednosti saobraćaja, da se vozni kadar "podmladi”, ukazujući na to da za volan autobusa sada mogu da sednu vozači tek s navršene 24 godine života, dok učenici saobraćajnih škola pravo da voze kamion stiču s 18 godina, odnosno po završetku trogodišnjeg školovanja. Tako predsednik Udruženja "Panona transport” Mirko Vučić objašnjava da učenici saobraćajnih škola tokom školovanja ne mogu da se opredele da budu vozači autobusa. Oni, kako kaže, dobijaju C kategoriju, a tek posle pet godina mogu polagati za D kategoriju, a trebalo bi da imaju pravo na izbor i da odmah po završetku školovanja dobijaju probnu dozvolu na pet godina. Dakako, kako dodaje, uz obaveznu praksu od godine kod licenciranog prevoznika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: