Povećavaju plate: Rohani predstavio budžet koji prkosi sankcijama Amerike

Iranski predsednik Hasan Rohani predstavio je danas u parlamentu "budžet otpora" koji svetu treba da pokaže da će Iran da opstane uprkos sankcijama SAD.

Izvor: Beta

Nedelja, 08.12.2019.

10:05

Povećavaju plate: Rohani predstavio budžet koji prkosi sankcijama Amerike
Foto: Epa/ABEDIN TAHERKENAREH

"Sledeće godine, kao i tekuće, naš budžet biće budžet otpora i istrajnosti uprkos sankcijama", rekao je Rohani, preneo je iranski državni radio.

Predsednik je rekao da budžet najavljuje da će iranske vlasti i pored sankcija uspeti da upravljaju zemljom, posebno u domenu naftne industrije.

Budžet za narednu godinu predstavljen je nekoliko nedelja posle povećanja cena goriva u Iranu. Ta odluka izazvala je proteste i nerede u zemlji. Rohani je odluku o povećanju cene goriva obrazložio time da država nema drugo rešenje za pomoć "porodicama sa srednjim i niskim primanjima koje su žrtve ekonomske situacije koju su stvorile američke sankcije".

Iranski predsednik je danas najavio povećanje plata u javnom sektoru za 15 odsto.

Sporazumom koji je 2015. potpisao sa šest velikih sila - SAD, Rusijom, Kinom, Velikom Britanijom, Francuskom, Nemačkom i EU, Iran je pristao da ograniči aktivnosti na obogaćivanju uranijuma, a zauzvrat su mu ukinute međunarodne sankcije.

SAD su se u međuvremenu povukle iz sporazuma i ponovo uvele sankcije Iranu, koji je postepeno počeo da smanjuje svoje obaveze proistekle po sporazumu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: