Avio-kompaniji pala zarada u Srbiji

Niskobudžetni avio-prevoznik Viz Er zabeležio je pad dobiti u šest zemalja u odnosu na prvo polugodište 2018. godine. Dve su bile Srbija i BiH.

Izvor: SEEbiz

Četvrtak, 05.12.2019.

09:22

Avio-kompaniji pala zarada u Srbiji
Foto: Epa, Toms Kalnins

Uprkos tome, Viz Er je bio profitabilan na svim tržištima na kojima je bio prisutan tokom prve polovine finansijske godine, s izuzetkom Maroka. Zabeležen je rekordni profit u prvom polugodištu za finansijsku godinu 2020. (april - septembar) u iznosu od 371,5 miliona evra.

Kompanija sa sjedištem u Budimpešti mogla bi uskoro operativnom maržom da preuzme od Rajanera titulu najprofitabilnije evropske aviogrupe, izveštava portal Ex-Yu Aviation, a prenosi Seebiz.

Najveći rast dobiti zabeležen je u Moldaviji, s maržama koje su porasle 72 odsto, dok je najveći rast dobiti bio na relacijama u Veliku Britaniju i iz nje, za jedanaest miliona evra. Ukupno, Rumunija je bila najprofitabilnija zemlja. Tu je dobit na rutama iznosila 58 miliona evra.

Prema platformi za analizu performansi aviokompanije Apeks, Viz Er je između aprila i septembra zabeležio operativni profit u Srbiji od oko 3,6 miliona evra, gde održava bazu u Beogradu. U odnosu na isti period prošle godine, to je pad od osam odsto.

U Bosni i Hercegovini, gde ima bazu u Tuzli, zarada na rutama iznosila je 2,4 miliona evra, što je smanjenje od pet odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Tokom navedenog razdoblja, Viz Er pokrenuo je novu sezonsku uslugu iz Beograda do Liona i povećao frekvencije i kapacitete na nekoliko ruta iz glavnog grada Srbije.

Istovremeno je održavao sličan broj letova iz Tuzle kao i prošle godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: