Propala firma tuži bivšeg radnika: Traže da im vrati 3.500 evra otpremnine

Protiv bivšeg predsednika Udruženja malih akcionara propale Fabrike duvana Banjaluka Zlatibora Koljančića, vodi se neobičan postupak.

Izvor: Blic

Četvrtak, 05.12.2019.

09:04

Propala firma tuži bivšeg radnika: Traže da im vrati 3.500 evra otpremnine
Foto: Depositphotos, Pakhnyushchyy

Naime, Koljančiću je bivši vlasnik Fabrike duvana, firma Antonić, otkazala Ugovor o radu još 19. novembra 2010. godine. Tada mu je isplaćena imovina od 7.000 maraka (3579 evra).

Kasnije, došlo je do smene vlasnika u Fabrici duvana Banjaluka, pa su umesto Antonića firmu preuzeli Bugari, odnosno kompanija Bulgartabac.

"Nisam više mogao da uđem u svoju fabriku, u kojoj sam proveo nekoliko decenija. Zalupili su mi vrata pred nosom i isplatili taj novac koji nisam ni tražio. Iako sam se hteo vratiti u fabriku nisu mi dozvolili" prisetio se Koljančić.

Novi vlasnik pokreće tužbu i dobija pravosnažno rešenje kojim je poništena isplata otpremnine Koljančiću, prenosi Blic.

Sa druge strane, Koljančić tvrdi da nije ni znao za to, jer je zbog ugrožene životne egzistencije morao da potraži drugo radno mesto.

Bugari su u međuvremenu stavili ključ u bravu banjalučkog preduzeća, radnicima isplatili otpremnine, i za većinu otišli sa ovih prostora.

Međutim, u slučaju Koljančića, ovo preduzeće je i dalje prisutno. Sa stanovišta prava, da bi neko preduzeće zauvek otišlo mora biti i likvidirano kako to nalaže zakon. Kako stvari stoje, a najviše zbog zanimljivog zemljišta na itekako zanimljivoj lokaciji, ovo preduzeće će postojati i dalje.

Bugari imaju i pravnog zastupnika pred sudom u slučaju protiv Koljančića.

"Nikada nisam ni radio u fabrici koju su vodili Bugari. Sa druge strane oni traže da im vratim 7.000 maraka koje mi je isplatio Antonić, a istovremeno su Bugari uoči odlaska radnicima isplaćivali po 500 evra za godinu radnog staža provedenog u fabrici", objasnio je Koljančić.

U tužbi koja je podnesena protiv Koljančića, potvrđeno je da mu je otkazan ugovor o radu, nakon čega je Koljančiću isplaćena otpremnina u iznosu od 7.900 maraka.

Međutim ova odluka o otkazu je poništena kao nezakonita presudom Osnovnog suda u Banjaluci, a koju je potvrdio Okružni sud u Banjaluci 2013. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

14 h

Podeli: