Da li će se cene taksija povećati? Trećina taksista u Beogradu višak

Priča da je optimalan broj taksista u Beogradu 4.149, umesto sadašnjih 6.368, pokrenula je i pitanje cene taksi usluga.

Izvor: Blic

Utorak, 03.12.2019.

16:58

Da li će se cene taksija povećati? Trećina taksista u Beogradu višak
Foto: Epa-Efe, Sascha Steinbach

Verovatno pored tih šest hiljada regularnih taksista, naročito tokom praznika, na crno radi i više stotina, pa i do hiljadu njih. Takođe, tu je i veliki broj onih koji voze preko različitih aplikacija.

"Cena taksi usluge nije korigovana osam godina, a za to vreme gorivo je poskupelo sa 99 na 165 dinara. Taksi je prejeftin i na granici rentabilnosti", rekao je za Blic predsednik Saveza auto-taksi udruženja Srbije, koji okuplja najveći broj taksi vozača, Aleksandar Bijelić.

On to potkrepljuje konkretnim primerom.

"Danas imate apsurd da se deca voze u školu za 300-400 dinara" tvrdi Bijelić.

Kako kaže, ovo je jedan od razloga zašto trenutno u pojedinim delovima grada nema dovoljno slobodnih taksi vozila, na šta se Beograđani poslednjih meseci masovno žale.

"Sa poskupljenjem od sedam do 10 odsto, značajno bi se rasteretio taksi prevoz u prestonici", tvrdi Bijelić, uz napomenu da je nemoguće da svi taksisti rade u špicevima.

Trenutno, start u taksiju košta 170 dinara, kilometar u prvoj tarifi je 65 dinara, u drugoj 85 (noćna i praznična), a u trećoj (van teritorije Beograda) 170 dinara, navodi Blic.

Čekanje po satu u sve tri tarife je 750 dinara. Ovo je jedinstvena cena za sva taksi udruženja, a odlukom o taksi prevozu zabranjeno je, za razliku od nekih ranijih vremena, davanje popusta na poziv.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: