Odluka do kraja godine: Ko radi nedeljom, mora biti dodatno plaćen

Predstavnici Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) razgovarali su sa ministrom trgovine, turizma i telekomunikacija Rasimom Ljajićem.

Izvor: Beta

Utorak, 03.12.2019.

14:54

Odluka do kraja godine: Ko radi nedeljom, mora biti dodatno plaćen
Foto: Depositphotos, 1000Words, 143734769

Oni su razgovarali o radu nedeljom i saglasili se da za rad nedeljom mora biti uvećano plaćenje.

Kako se navodi u saopštenju ASNS, oformljena je i radna grupa unutar Ministarstva, koja će do kraja godine izaći sa analizama "za i protiv" zabrane rada nedeljom.

Predsednica ASNS Ranka Savić je upoznala ministra sa problemima sa kojima se susreću zaposleni u trgovini, kao što su, navodi, male plate ili neplaćanje prekovremenog rada.

"Rad nedeljom ne možemo posmatrati samo kao ekonomsku kategoriju koja se meri brojem kupaca i ostvarenim profitom. Rad nedeljom ima mnogo značajniji sociološki, socijalni i zdravstveni aspekt", istakli su predstavnici ASNS argumente zašto se rad nedeljom mora ograničiti, navodi se u saopštenju.

Ministar Rasim Ljajić je na sastanku istakao da je veoma ozbiljno pristupio tom problemu, piše u saopštenju ASNS.

"Ministarstvo će razmotriti razne modalitete, od neradne prve nedelje u mesecu do nekog drugog modela do koga ce doći posle razgovora sa trgovinskim lancima i sindikatima", navodi se u saopštenju ASNS.

Predstavnici sindikata kažu da su zadovoljni održanim sastankom, dodajući da će ta inicijativa imati za cilj poboljšanje položaja radnika u trgovini.

"Skrenuli smo pažnju na izuzetno loš položaj zaposlenih, što je prvi korak u borbi za promenu stanja stvari. ASNS će u cilju nastavka ove inicijative imati sastanke i sa ministrom rada i ministrom finansija", zaključak je predstavnika ASNS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: