Crni petak: Za jedan dan Amerikanci kupili oružja, da mogu da naoružaju sve marince

Američki Federalni istražni biro (FBI) je primio više od 200.000 zahteva za proveru u vezi s kupovinom vatrenog oružja povodom Crnog petka.

Izvor: B92

Utorak, 03.12.2019.

14:24

Crni petak: Za jedan dan Amerikanci kupili oružja, da mogu da naoružaju sve marince
Foto: Depositphotos/londondeposit

To je druga rekordna prodaja oružja od 1998, kad je FBI uveo te provere.

Prodaja oružja povećana je za 11 odsto u odnosu na prošlu godinu na Crni petak, koji je ove godine bio 29. novembra, dok je prethodni rekord postavljen dan nakon Dana zahvalnosti 2016. godine.

Prodavci oružja u Americi obavezni su da imaju federalne dozvole za oružje (FFL) i da podnesu zahtev za proveru osoba pre nego što im prodaju oružje, piše Al Džazira.

Potencijalni kupac ispunjava formular poznat kao ATF, čime se proverava podobnost za posedovanje oružja.

Međutim, taj broj ne mora nužno da odražava stvarni broj komada prodatog oružja, navode američki mediji.

Pozadinska provera kupca oružja može se odnositi na više obavljenih kupovina u slučaju da kupac odluči da kupi više komada oružja. Uz to, neki zahtevi za kupovinu oružja mogu biti odbijeni.

Ako se može suditi po tim brojevima, Amerikanci su kupili dovoljno komada oružja da naoružaju svakog američkog marinca od ukupno 182.000, koliko ih je u aktivnoj službi.

Važno je napomenuti da ti brojevi ne uzimaju u obzir vatreno oružje nabavljeno preko interneta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: