Tramp: Obamina administracija kriva što je Turska kupila S-400

Administracija Baraka Obame kriva je za to što je Turska kupila ruski sistem za protivvazdušnu odbranu S-400, izjavio je američki predsednik Donald Tramp.

Izvor: B92

Utorak, 03.12.2019.

12:15

Tramp: Obamina administracija kriva što je Turska kupila S-400
Foto: Epa/ANDY RAIN

"Obamina administracija obećala je Turskoj rakete 'patriot', ali im ih nije prodala. Nije isporučila rakete Turskoj. A nakon nekog vremena Turska je kupila ruske sisteme", rekao je Tramp na konferenciji za novinare na samitu Natoa u Londonu.

"I znate da je Turska kupila veliki broj F-35 za milijarde dolara. Nije ih kupila od Rusije ili Kine, jer su Turskoj potrebni najbolji avioni na svetu. Kupili su ih za milijarde dolara", istakao je Tramp, a preneo Sputnjik.

Kupovina najnovijih ruskih sistema za protivvazdušnu odbranu S-400 izazvala je krizu u odnosima Turske i Sjedinjenih Država.

Isporuka ruskih sistema Turskoj započeta je sredinom jula.

Prema Erdoganovim rečima, S-400 će biti u potpunosti operativan u aprilu 2020. godine.

Zvanični Vašington je zahtevao da se sporazum obustavi i da se umesto njih nabave američki sistemi "patriot". U slučaju odbijanja, Vašington nije isključio mogućnost odlaganja ili poništavanja prodaje Turskoj najnovijih američkih lovaca F-35, ali je Turska odbila da učini ustupke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

23 h

Podeli: