Kraj zlatnog doba naftnih škriljaca?

Ministri zemalja OPEK+ smatraju da će se u Sjedinjenim Američkim Državama usporiti tempo proizvodnje nafte iz škriljaca, piše agencija "Blumberg".

Izvor: Sputnik

Utorak, 03.12.2019.

10:38

Kraj zlatnog doba naftnih škriljaca?
Foto: Epa/ABEDIN TAHERKENAREH

Kako navode izvori agencije, učesnici predstojećeg ministarskog sastanka OPEK+ ove nedelje će razgovarati o mogućnosti povećanja, a ne smanjenja aktuelnog nivoa proizvodnje nafte.

Oni smatraju da će se tempo neprekidnog rasta proizvodnje nafte u Sjedinjenim Američkim Državama ozbiljno smanjiti sledeće godine, navodi se u tekstu čiji sadržaj prenosi Sputnjik.

Takođe se ističe da OPEK+ smatra da je "došao kraj 'zlatnog doba' američke naftne revolucije".

Agencija navodi da neki stručnjaci koji rade u ovoj industriji takođe smatraju da nivo proizvodnje nafte u Sjedinjenim Državama 2020. godine neće značajnije porasti kao u tekućoj ili 2018. godini.

List napominje da su izvori među zvaničnicima zemalja OPEK-a izrazili uverenje da bi globalna potražnja za naftom mogla porasti više nego što se prognozira.

Zemlje OPEK+ (24 zemlje-izvoznice nafte, uključujući Rusiju) koordinisano upravljaju proizvodnjom od 2017. godine.

Na sastanku u julu one su produžile sporazume o smanjenju proizvodnje nafte za 1,2 miliona barela dnevno na nivo iz oktobra 2018. godine, od čega 812.000 barela dnevno pada na zemlje OPEK-a. Sada sporazum važi do kraja marta 2020. godine. Glavne kvote za smanjenje padaju na najveće strane sporazuma — Rusiju i Saudijsku Arabiju (228.000 i 322.000 barela dnevno).

Na sastanku koji će biti održan 5. i 6. decembra u Beču, zemlje članice OPEK+ razmatraće nivoe proizvodnje nafte posle marta 2020. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: