B92 na sajmu naoružanja u Bogoti: Tržište na koje Srbija mora da "puca" FOTO

Sedmi po redu međunarodni sajam naoružanja i vojne opreme "Expodefensa 2019" počeo je u Bogoti, glavnom gradu Kolumbije.

Izvor: V.Raduloviæ

Utorak, 03.12.2019.

08:25

B92 na sajmu naoružanja u Bogoti: Tržište na koje Srbija mora da
Foto: Vlade Raduloviæ

Prema rečima organizatora, na preko 10.000 kvadratnih metara svoje proizvode, usluge i konceptualna rešenja predstaviće oko 300 izlagača iz 26 zemalja sveta.

Najavljene su i posete 70 zvaničnih delegacija što dovoljno pokazuje koliko je ova manifestacija značajna, kako za Latinsku Ameriku i Karipski region tako i šire. Specijalno za portal B92, događaje na sajmu naoružanja u Kolumbiji prati vojni analitičar Vlade Radulović.

Među izlagačima, pored domaćina Kolumbije, dominiraju nacionalni paviljoni SAD, Velike Britanije, Francuske, Brazila, Izraela, Turske i Španije koja je počasni gost ovogodišnjeg sajma. Osim njih, prisutni su izlagači iz Švedske, Bugarske, Litvanije, Južne Koreje, Ukrajine, Belgije, Nemačke, Kanade, Čilea, Holandije, Paname, Kolumbije i drugih zemalja.

Veliki broj izlagača, zvaničnih delegacija ali i zainteresovanih gostiju i stručne javnosti za sajam u Bogoti, najbolje pokazuje koliki je značaj ovog događaja u Latinskoj Americi. Takođe, ovogodišnja "Expodefensa" potvrdila je činjenicu da evropske kompanije koje proizvode naoružanje i vojnu opremu prostor Latinske Amerike gledaju ne samo kao izuzetno značajno tržište za njihove proizvode već i kao tržište sa izuzetno velikim potencijalom.

"Iako naše kompanije nisu prisutne na ovogodišnjem sajmu u Bogoti, kroz više razgovora koje sam imao prilike da obavim, pre svega u oblasti proizvodnje municije za streljačko i artiljerijsko naoružanje, nema dileme da se proizvodi naše namenske industrije izuzetno cene. Za nas je latinoameričko tržište izuzetno zahtevno iz više aspekata, ali ne treba izgubiti iz vida mogućnost da se u nekim godinama koje su pred nama, upravo odbrambena industrija Srbije pokaže kao glavni konkurent najpoznatijim svetskim kompanijama" istakao je Radulović.
Foto: Vlade Raduloviæ
Sudeći po interesovanjima potencijalnih kupaca i zvaničnih delegacija, najveću pažnju prvog dana sajma privukla su konceptualna rešenja, složeni borbeni sistemi i platforme iz proizvodnog programa svetski poznatih kompanija MBDA i Airbus, sa kojima sarađuje ili najavljuje saradnju i naše Ministarstvo odbrane. Pored njih, tu su i turske kompanije Aselsan i Otokar, italijanski Leonardo, izraelski Rafael i švedski SAAB, čiji predstavnici su istakli da su više nego zadovoljni prvim danom sajma. Takođe, svoja dostignuća u oblasti bezbednosti i odbrane predstavile su i kompanije zemlje domaćina, Kolumbije, među kojima je posebno interesovanje bilo vezano za novu generaciju borbenih višenamenskih vozila kompanije Armor International, koja su rezultat saradnje kompanija iz Kolumbije i SAD.

"Latinoameričko tržište je izuzetno veliko i značajno za sve proizvođače širom sveta. Iako možda deluje da je to 'dvorište' SAD, već decenijama unazad u zemljama ovog regiona prisutno je naoružanje zapadnoevropskih, ali i ruskih proizvođača. Primeri za to su brojni, od Brazila i nabavke švedskih gripena, preko Ekvadora i Erbasovih H-145, do saradnje Kolumbije i izraelskog Rafaela koja će nakon ovog sajma biti ne samo nastavljena, već i znatno proširena“ navodi Radulović za B92.

Inače, tokom trajanja sajma, biće održano i 18 međunarodnih radionica i konferencija, koncipiranih tako da obrade širok spektar tema, od inovacija u oblasti kamuflažne odeće koju koriste vojnici u borbenim misijama, do smanjenja korupcije i povećanja nivoa integriteta oružanih snaga.
Foto: Vlade Raduloviæ
Foto: Vlade Raduloviæ

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: