Radnici se izborili: "Kvalitetnim kompromisom" završen štrajk u Hrvatskoj

Predstavnici školskih sindikata i hrvatske vlade danas su postigli dogovor o prekidu štrajka u školama.

Izvor: index.hr

Ponedeljak, 02.12.2019.

16:31

Radnici se izborili:
Foto: Epa, Antonio Bat

"Postignut je kvalitetan kompromis i od sutra se prekida štrajk", izjavio je premijer Andrej Plenković posle sastanka sa sindikatima u sedištu vlade u Zagrebu.

Jutarnji list je saznao kako će vlada udovoljiti zahtevima prosvetara i povisiti im koeficijente za traženih 6,11 odsto. Ipak, povišicu kroz koeficijente dobiće samo nastavno osoblje, to jest učitelji, nastavnici i profesori u osnovnim i srednjim školama, i to u tri etape prema modelu 3+1+2.

Predsednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec rekao je da je napokon došlo do usaglašavanja. Dodao je kako će nenastavno osoblje dobiti iste iznose, samo kroz dodatke.

"Mogu da najavim, u ime svih kolega, da je od sutra štrajk zaustavljen. Sutra se svi vraćaju na radna mesta i nastavljaju sa radom. Imamo puno poverenje u vladu i premijera da će u četvrtak izmeniti uredbu. Zahvaljujemo svima koji su nam davali podršku i svim našim članovima koji su učestvovali u našoj akciji", rekao je Mihalinec.

"Za nenastavno osoblje ćemo potpisati dodatke kolektivnom ugovoru koji će biti na snazi do decembra 2022. godine. Kroz uredbe o koeficijentima ćemo rešiti pitanje sekretara, računovođa, ali i direktora, ni njih nećemo zaboraviti", rekao je Plenković, prenosi Index.

Kako navodi premijer, reč je o kvalitetnom kompromisu postignutom u interesu dece, učenika, roditelja, nastavnika i normalnog funkcionisanja sistema obrazovanja.

Štrajk je počeo 10. oktobra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: