Carinici traže veće koeficijente: "Sami kupujemo sapune i toalet papir"

Carinski sindikat Hrvatske održao je sastanak u Ministarstvu rada o uslovima rada i korekciji koeficijenata u carinskoj službi.

Izvor: index.hr

Ponedeljak, 02.12.2019.

13:41

Carinici traže veće koeficijente:
Foto: Depositphotos, ginasanders

Kako tvrde, njihovi koeficijenti su, u odnosu na ostale zaposlene u Ministarstvu finansija, kome pripadaju, 20 odsto niži.

"Carinici rade u lošim uslovima, zakonske odredbe i kolektivni ugovori se ne poštuju. Uniforme dobijamo na kašičicu, a sapune i toalet papir sami kupujemo, ne plaća se prekovremeni rad, ne organizuju sistematski pregledi", izjavio je predsednik sindikata Rino Štorić nakon sastanka na kome su sinidkale primili predstavnici ministarstva bez resornog ministra Josipa Aladrovića.

Štorić je rekao da se u carinskoj upravi ne poštuju zakonske odredbe ni kolektivni ugovor za oko 2.800 zaposlenih te da je svako pravo iz tog ugovora upitno ako je ono u korist carinskog službenika, prenosi Index.

Tvrdi da su razlike u koeficijentima u carinskoj službi velike, a zahteve u vezi tog problema Ministarstvu finansija šalju već nekoliko godina, ali nema odgovora.

"Naš poslednji uslov je bio uručen na ruke premijeru, ali nismo dobili odgovor. Nadam se da su u vladi shvatili da godinama prave konfuziju u javnoj i državnoj službi. Oni donose uredbu o koeficijentima i određuju pravila igre", rekao je Škorić.

Carinski sindikat očekuje konkretan odgovor za najviše sedam dana. Ako vlada ne bude poštovala taj rok, spremni su da podnesu prijavu Međunarodnoj organizaciji rada zbog nepoštovanja prava radnika u carinskoj službi.

Poručio je i da su carinici spremni da sačekaju i stručnjake iz inostranstva koji bi, po najavama vlade, uskoro trebalo da sprovedu korekciju uredbe o koeficijentima.

Traže i da se reši status sindikata, za koji kažu da je izložen neviđenom pritisku koji preti gašenjem sindikata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: