Kod kuće radili 14 sati dnevno za 200 evra: Zbog bolje plate došli čak iz Katara

Zbog sve većeg nedostatka radne snage, domaći i strani poslodavci u Hrvatskoj sve češće posežu za stranim radnicima.

Izvor: B92

Ponedeljak, 02.12.2019.

11:58

Kod kuće radili 14 sati dnevno za 200 evra: Zbog bolje plate došli čak iz Katara
Foto: Depositphotos, nenovbrothers

Samo u građevinskom sektoru radi čak 24.115 stranih radnika, od kojih je i 500 s Nepala.

Osim u turizmu, nedostaci su vidljivi i u građevinarstvu, zato više i ne čudi činjenica da na hrvatskim gradilištima, restoranima i hotelima radi sve više stranih radnika, posebno onih sa Dalekog i srednjeg istoka, prenosi portal SeeBiz.

Trenutno, grupa nepalskih radnika radi na rekonstrukciji trgovačkog centra u Zadru.

"Na celom gradilištu radi osamdesetak radnika, među kojima je i tridesetak stranih, a sa podizvođačima ukupno 50 radnika. Obnovili smo dosta toga na građevini, između ostalog i rasvetu, i u tome nam pomažu radnici iz Nepala", rekao je šef gradilišta Stipe Tolić.

Razlog sve većeg dolaska nepalskih radnika u Hrvatsku su bolji radni uslovi. Oni, na primer, u Dubaiju i Kataru rade 13 do 14 časova dnevno za mesečnu platu od 1.500 do 2.000 kuna (od 200 do 270 evra), a uz to imaju samo jedan slobodan dan u čitavom mesecu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: