"Novi Zakon o radu do kraja 2021. godine"

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Zoran Đorđević kaže da je donošenje novog Zakona o radu planirano do kraja 2021. godine.

Izvor: B92

Nedelja, 01.12.2019.

13:34

Foto: Depositphotos, AndrewLozovyi, 258234632

Formiranje radnih grupa i javna rasprava o novom zakonu planirani su za narednu godinu.

Privredna komora Srbije je nedavno predložila izmene po pitanju bolovanja, a ministar Zoran Đorđević ističe da je ova oblast dobro regulisana i važećim zakonom.

"Kada je u pitanju ova primedba, ili sugestija, ili predlog, više sam na strani sindikata i radnika, jer mislim da je ovaj Zakon o radu vrlo precizno definisao kako se koristi bolovanje", rekao je ministar.

Istakao je da član 103 reguliše, kako se dokazuje bolovanje, a član 170, stav 3, tačka 3 i stav 3, tačka 7 i stav 4, kažu šta podrazumeva zloupotrebu i kako može da se dokaže da je zloupotreba u pitanju.

I naredne godine, jedan od prioriteta Ministarstav za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja biće izrada socijalnih karata.

"Proces izrade socijalnih karata je vrlo kompleksan. Da nije tako, ne bi 30 godina čekali kao država da se to uvede. Mislim da je to najbolji način da dođemo do jedne pravednije i transprentnije podele. Da vidimo šta imamo, čime raspolažemo i kakav nam je materijalno - finansijski položaj građana".

Kako ističe ministar Zoran Đorđević, cilj Ministarstva je da sistem rada centara za socijalni rad bude unapređen i da se približi standardu najrazvijenijih zemalja Evrope.

"Analizu smo završili i predložili smo kako i na koji način treba da bude standardizovana i kako treba da izgleda buduća sistematizacija. Sa saradnicima i nekim stručnim saradnicima iz inostranstva radili smo na tome da vidimo kako treba da izgledaju novi moderni centri za socijalni rad. Oni treba da budu modularni i unifikovani za celu državu", rekao je ministar.

Biće podeljeni u četiri ili pet različitih veličina centara za socijalni rad, koji će biti po broju zaposlenih i po veličini različiti, ali će biti određeni prema broju građana koje opslužuju.

Prilikom standardizacije centara za socijalni rad vodilo se računa, kako o bezbednosti socijalnih radnika, tako i o bezbednosti korisnika, dodao je.

Ministar Đorđević, kaže da će Ministarstvo i dalje aktivno učestvovati u borbi za sprečavanje svih vrsta nasilja.

"Radimo trenutno na izradi strategije prevencije nasilja nad ženama i mislim da će ona biti gotova do kraja ove godine, što je po planu. I predsednica Vlade se uključila i imali smo par sastanaka na tu temu. Ona želi da ta strategija bude efikasna i da da na neki način smernicu kako treba da bude izgrađen akcioni plan".

Ministar Zoran Đorđević je rekao da novi Zakon o osiguranju u slučaju povreda na radu, koji je u pripremi, nalaže da svi poslodavci, moraju da osiguraju svoje radnike.

Ukoliko poslodavac nije preduzeo sve u skladu sa zakonom da zaštiti radnika, onda će osiguravajuća kuća, pored države, da tuži tog poslodavca, a može i sam radnik zato što nije dobio adekvatanu zaštitu i bezbednost na radu.

Predviđeno je i da bolovanje do 30 dana ne ide više na teret poslodavca, već da ide na teret osiguranja, tako da ukoliko postoji zloupotreba, onda osiguranje tuži radnika, dodao je Đorđević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: