"Crni petak" trese i Srbiju

Počeo je crni petak, dan najvećih popusta u godini, a nekolicina građana je u prestonički tržni centar stigla nešto pre otvaranja prodavnica.

Izvor: B92

Petak, 29.11.2019.

11:00

Foto: B92, Jovan Ðuriæ

Popusti na tehničke uređaje u prodavnicama u Beogradu kreću se od 20 do 50 odsto, a garderoba će, po mišljenijma Beograđana, biti snižena do 20-30 odsto.

U prodavnicama garderobe, prodavci očekuju da će se najbolje prodavati artikli iz zimske kolekcije, tačnije kaputi, i zbog toga su na najvećem popustu.

Neke radnje su se odlučile na drugačiju "taktiku" kada su u pitanju popusti za crni petak: Sniženja do 20 odsto su odlučili da daju na drugi, jeftiniji artikal, pa će tako oni koji su planirali da kupuju više stvari proći bolje u njihovim radnjama. Takođe, u nekim radnjama je moguće kupiti četiri artikla, a platiti tri.

Što se tiče nakita, najveći popusti su na pozlaćene ogrlice, do 50 odsto.

Što se kupovine kozmetike tiče, najbolje će danas proći oni koji su odlučili da kupe parfeme i senke za oči - na te artikle su najveći popusti, i iznose od 30 do 40 odsto.

Tehnika se najviše kupuje

Foto: B92, Darja Balšiæ
Tehnika najbrže odlazi, snižena je do 50 odsto, a za prvih 30 minuta rada, jedna prodavnica prodala je čak šest laptopova.

Kada se kupuje tehnika, trebalo bi da se obrati pažnja na garanciju. Ovo naročito važi ako se kupovina obavlja onlajn, kažu iz udruženja "Zaštita potrošača".

"Može se desiti i da neki uređaji imaju dodatnu garanciju, mimo dve godine koje su proizvođači u obavezi da daju. Ako trgovac kaže da potrošač ima pravo na tri ili pet godina garancije, potrošači bi trebalo da pitaju pod kojim uslovima mogu da ostvare dodatnu garanciju. Na to bi trebalo posebno da se obrati pažnja", naglašavaju iz udruženja za B92.

I potrošači imaju obaveze

Foto: B92, Jovan Ðuriæ
"Potrošači moraju da ispoštuju kupovinu u pogledu popunjavanja obrasca za odustanak od kupovine, i u pogledu vraćanja robe u roku od 14 dana. Tada trgovac ima obavezu vraćanja novčanih sredstava. Ukoliko potrošaču kurirskom službom stigne oštećena roba, potrošač odmah mora da se obrati prodavcu. Prilikom kupovine u objektima, prodavac mora da popuni garantni list, a ukoliko se obraća elektronskim putem, prodavac mora da potvrdi prijem reklamacije", kažu za naš portal iz Zaštite potrošača.

Napominju i da popust ne sme da bude manji nego što je reklamiran. Elemenata nepoštene prakse je ranije bilo, mada ne konkretno na crni petak. Dešavalo se da neki trgovinski lanci reklamiraju popust 50 odsto, a u objektima je samo 20 odsto, zaključuju u udruženju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: