Otvorena kineska fabrika: Komponente za Mercedes proizvodiće se u Kragujevcu

U Kragujevcu je danas svečano otvorena fabrika "Janfeng" (Yanfeng Automotive Interiors).

Izvor: B92

Četvrtak, 28.11.2019.

10:10

Otvorena kineska fabrika: Komponente za Mercedes proizvodiće se u Kragujevcu
Foto: Tanjug/ Predsedništvo Srbije

Novi proizvodni prostor kineske kompanije prostire se na 18.500 kvadratnih metara.

U početku će biti otvoreno 200 radnih mesta, ali s obzirom na to da je postrojenje projektovano za 800 zaposlenih, broj radnika će se postepeno povećavati iz godine u godinu.

Crvenu vrpcu za otvaranje proizvodne linije, presekli su predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ambasadorka Kine Čen Bo, gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić, predstvnici fabrike Remon Fos, Mišel Šahler, Stiv Mesaroš i Milan Raović, kao i predstavnica zaposlenih Anka Duričić.

Nakon svečanog presecanja crkvene vrpce gosti su obišli pogon, a potom su se obratili medijima.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić naglasio koliko je danas važan dan za Kragujevac i Srbiju.

"Prvo da čestitam radnicima, prvim 193 zaposlenih, a očekujem da ćemo ukupno 800 zaposlenih imati do 2023. godine", rekao je Vučić, a zatim se zahvalio prijateljima i partnerima iz Kine.

Predsednik Srbije se zatim osvrnuo na značaj otvaranja novih radnih mesta.

"Srbija prvi put od 1995. godine ima manje od 10 odsto nezaposlenih. Tačnije 9,5 odsto. Želimo da se spustimo na nivo EU od 6-7 odsto nezaposlenih", rekao je Vučić.

"Čeka nas još mnogo posla u Kragujevcu, mnogo smo novca dali za ovaj grad, čeka nas izgradnja brze saobraćajnice kako bismo spojili Kragujevac sa ostalim delovima Srbije. Istovremeno će Kragujevac biti centar Srbije, biće blizu i Koridora 10 i 11", naglasio je predsednik Srbije.
Foto: Tanjug/ Predsedništvo Srbije
Stiv Mesaroš, kao jedan od predstavnika fabrike, rekao je da će ova fabrika nastaviti da raste i da će svojim proizvodima poboljšati razvoj Srbije.

Gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić na svečanosti je naglasio da razvijena privreda omogućava bolji život građana. On je podsetio da su za samo godinu dana u Kragujevcu otvorena dva industrijska parka.

"Sa svakim novim projektom Kragujevac je uvećavao broj stanovnika. Fabrika koju danas otvaramo izgrađena je za manje od 10 meseci, hvala svima koji su učestvovali u ovoj procesu, a vama predsedniče dugujemo posebnu zahvalnost. Ovo je prva velika kineska kompanija u Kragujevcu. Zaposliće 800 ljudi i oni nisu sigurno pogrešili što su došli u naš grad", rekao je Nikolić.

Kineska kompanija Yanfeng Automotive Interiors je svetski lider u proizvodnji komponenata za unutrašnjost automobila. Jedan je od glavnih snabdevača za Mercedes.

Sedište te kompanije je u Šangaju, a ima oko 110 proizvodnih pogona i tehničkih centara u 20 zemalja i više od 32.000 zaposlenih širom sveta, koji dizajniraju, razvijaju i proizvode unutrašnje komponente za sve proizvođače automobila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: