Turci pomoću F-16 testiraju mogućnosti sistema S-400

Turski borbeni avioni F-16 će danas leteti iznad glavnog grada Ankare da bi testirali novi protivraketni sistem S-400.

Izvor: B92

Ponedeljak, 25.11.2019.

15:08

Turci pomoću F-16 testiraju mogućnosti sistema S-400
Foto: Depositphotos/zaykinoleg.gmail.com

Američki avion F-16 preleteće preko sistema S-400 kako bi se testirao njegov radar, objavio je CNN Turk.

Očekuje se da će će ruski S-400 u Turskoj biti u potpunosti operativan od aprila naredne godine.

Do toga će doći uprkos pritisku SAD da odbaci taj ruski sistem, prenose turski mediji.

Kupovina ruskog odbrambenog sistema je glavni kamen spoticanja u odnosima Turske sa SAD koje tvrde da S-400 nije kompatibilan sa NATO odbranom i predstavlja opasnost za njihove avione F-35.

Iz kancelarije guvernera provincije je objavljeno da će turske vazdušne snage preletati preko Ankare u ponedeljak i utorak sa zadatkom da testiraju radarski sistem odbrane, prenosi Rojters.

Turska je počela da dobija isporuke delova S-400 prošlog jula, ali on još nije operativan. Kako se navodi, tenzije između SAD i Turske uticale su i na prošlogodišnje slabljenje vrednosti lire od čak 30 odsto.

Prethodno je jedan viši zvaničnik Stejt departmenta izjavio posle susreta američkog i turskog predsednika Donalda Trampa i Redžepa Tajipa Erdogana u Beloj kući, da Turska mora da se "otarasi" ruskog sistema.

Tramp je rekao da su njihovi razgovori bili "divni" ali je nejasno da li su dva NATO saveznika napravili pomak oko pitanja S-400, jer je Erdogan naknadno rekao da američki pritisak da se odustane od kupovine predstavlja kršenje suverenih prava njegove zemlje.

Vašington je suspendovao Tursku iz programa borbenih aviona F-35 zbog kupovine sistema S-400, upozoravajući Ankaru da bi mogla da se suoči i sa američkim sankcijama. Tramp je rekao Erdoganu da su SAD spremne da prodaju Ankari svoj sistem patriot ukoliko odbaci ruski sistem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: