Nemačka za dlaku izbegla recesiju: Presudio snažan izvoz, državna i lična potrošnja

Snažan izvoz, državna i lična potrošnja pomogli su Nemačkoj da izbegne recesiju u trećem tromesečju, pokazala je statistika.

Izvor: B92

Petak, 22.11.2019.

14:42

Nemačka za dlaku izbegla recesiju: Presudio snažan izvoz, državna i lična potrošnja
Foto: Depositphotos, ake1150sb

Time je Nemačka ponovo za dlaku izbegla recesiju, koju neki ekonomisti definišu kao pad aktivnosti na tromesečnom nivou dva tromesečja zaredom. U sličnoj se situaciji našla i krajem prošle godine.

Izvoz je u razdoblju od jula do sepembra porastao jedan odsto, s neto doprinosom trgovinske razmene u ukupnoj stopi rasta od pola procentnog boda.

Podaci koje je statistički zavod sastavio za Rojters pokazuju da je nemačkoj ekonomiji pomogao snažan rast izvoza u SAD, podstaknut slabijim evrom i preusmeravanjem trgovinskih tokova zbog američko-kineskog trgovinskog rata, prenosi portal Novac.

Nemački izvoz u SAD porastao je u trećem tromesečju 7,6 odsto na godišnjem nivou, nakon rasta od 5,3 procenta u prethodnom kvartalu, odražavajući kontinuirano snažnu tražnju za nemačkom robom uprkos protekcionističkoj politici američkog predsednika Donalda Trampa.

Iznenađuje i snažan rast izvoza u Francusku, za 3,1 odsto na godišnjem nivou, nakon stagnacije u drugom tromesečju. Rojters tumači takav rast dobrim rezultatima francuske ekonomije zahvaljujući strukturnim reformama i fiskalnim podsticajima koje je uvela vlada predsednika Emanuela Makrona.

Nemačka je u Francusku u trećem tromesečju, prema podacima koje je za Rojters pripremio Destatis, najviše izvozila mašine, automobile i avione, a u SAD mašine i farmaceutske proizvode.

Snažna tražnja za nemačkom robom u SAD i Francuskoj ublažila je negativne posledice posustajanja izvoza u Kinu, koji je gotovo tri decenije bio postojan izvor rasta za nemačku industriju.

Nemački izvoz u Kinu je u trećem tromesečju gotovo stagnirao na godišnjem nivou, nakon rasta od 1,8 odsto u periodu od aprila do juna.

Podaci su pokazali da je lična potrošnja porasla za 0,4 odsto, a državna potrošnja za 0,8 procenata.

Pad je zabeležen u stavci bruto ulaganja u fiksnu imovinu i opremu, signalizirajući kontinuirani pesimizam kompanija u pogledu predstojećeg razdoblja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: