Francuska očekivano najveći izvoznik: Evo koje zemlje najviše vina

Francuska je prošle godine potvrdila poziciju najvećeg izvoznika vina među zemljama EU, ostavljajući daleko iza sebe Italiju i Španiju.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 21.11.2019.

19:28

Francuska očekivano najveći izvoznik: Evo koje zemlje najviše vina
Foto: Depositphotos/Kzenon

To su pokazali podaci evropske kancelarije za statistiku, objavljeni povodom dana francuskog mladog crvenog vina "božole nuvo", prenosi portal Seebiz.

U 2018. članice EU izvezle su vino ukupne vrednosti 22,7 milijardi evra.

Oko polovine je izvezeno u zemlje izvan EU, među kojima prednjače SAD, koje su uvezle vino u vrednosti od 3,8 milijardi evra.

Slede Švajcarska i Kina, u koje je iz EU prošle godine izvezeno vino u vrednosti od po milijardu evra.

Evropski izvoz vina u Kanadu dostigao je vrednost od 900 miliona evra, a među značajnim uvoznicima su bili i Japan i Hongkong, koji su uvezli vino u vrednosti od po 800 miliona evra.

Francuska je u 2018. izvezla vino u zemlje izvan EU u vrednosti od 5,4 milijardi evra. Na drugom mestu je Italija sa 3,1 milijardom evra, a na trećem Španija sa 1,2 milijardi evra vrednim izvozom vina izvan EU.

U 2018. godini u EU je prodato oko 15 milijardi litara vina, uključujući penušavo vino, porto i grožđani mošt, iz evropske proizvodnje.

Najveći proizvođači bili su Italija, Španija i Francuska, a slede Portugal, Nemačka i Mađarska.

Ukupno su zemlje EU prošle godine uvezle vino u vrednosti 13,4 milijarde evra, a među državama članicama EU najveća uvoznica vina u 2018. bila je Velika Britanija, sa vrednošću uvoza vina izvan EU od 1,2 milijardi evra. Slede Nemačka sa 300 miliona evra, zatim Holandija i Francuska sa vrednošću uvoza vina izvan EU od po 200 miliona evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: