Srpske kompanije jedan od ključnih dobavljača delova za "dron-ubicu" RW-24

Srpska vazduhoplovna industrija polako postaje dominantno fokusirana na razvoj i proizvodnju dronova.

Izvor: Tangosix.rs

Četvrtak, 21.11.2019.

10:40

Srpske kompanije jedan od ključnih dobavljača delova za
Foto: Ilustracija, Depositphotos, paulfleet

Veća proizvodnja dronova moguća je zbog toga što sada možemo nabrojati više aktivnih projekata besposadnih letelica nego onih s posadom.

Ovu tvrdnju potvrđuje i izjava koju je ekskluzivno za portal Tango Six dao v. d. pomoćnika ministra odbrane za materijalne resurse dr Nenad Miloradović. On je na vazduhoplovnom sajmu u Dubaiju portalu potvrdio da je srpska namenska industrija jedan od ključnih dobavljača kompanije Adasi za njihovog "drona-ubicu" RW-24 koji je bio jedan od istaknutijih eksponata na štandu novoosnovanog konglomerata koji je ujedinio najinovativnije kompanije namenske industrije Ujedinjenih Arapskih Emirata, kompanije "Edž".

Kako je Miloradović objasnio, Srbija u projektu RW-24 učestvuje u "zajedničkom razvoju", što se najverovatnije odnosi na inženjerski deo posla ili opitovanje u aero-tunelima (UAE nema aero-tunel) i konkretnije s kompanijama "Teleoptik" iz Zemuna i "Slobodom" iz Čačka koje proizvode elektro-optički sistem i najverovatnije bojevu glavu za letelicu.

Proizvođač, kompanija "Adasi" RW-24 opisuje kao rešenje koje obezbeđuje autonomnu sposobnost dejstva protiv raznih tipova zemaljskih ciljeva. Navigacioni i posledični sistem upravljanja letom bazira se na GNSS-u (GPS, GLONASS i drugi).

Naglašava se, što je verovatno srpski udeo u ovom delu priče, da se preciznost oružja može povećati sistemom koji su sebi sadrži glavu za optičko samonavođenje.

Deklarisani domet je 100 kilometara, autonomija leta je 2 sata, brzina krstarenja je veća od 130 kilometara na sat, a proizvođač tvrdi da se letelica može lansirati za manje od 20 minuta sa masom na lansiranju od 45 kilograma.

Miloradović je naglasio da se saradnja sa Emiratima uspešno odvija u vojno-obraznovnom segmentu, da Srbija već više godina školuje njihove kadrove i da je osim projekta RW-24 u toku još nekoliko projekata naoružanja za bespilotne letelice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: