Predlog budžeta: 295,4 milijarde za plate, 581,2 milijarde dinara na penzije

U Skupštini Srbije počinje rasprava o Predlogu budžeta za 2020. godinu s pratećim zakonima, a vreme za raspravu parlamenataraca biće udvostručeno.

Izvor: Tanjug

Sreda, 20.11.2019.

07:00

Predlog budžeta: 295,4 milijarde za plate, 581,2 milijarde dinara na penzije
Foto: Depositphotos, faustpr

Ministar finansija Siniša Mali rekao je ranije da se predlogom budžeta označava završetak procesa konsolidacije javnih finansija, da je budžet razvojni i da njegovim usvajanjem i zvanično počinje novi investicioni ciklus u Srbiji.

Vlada Srbije usvojila je Predlog budžeta 2. novembra, a kako je najavljeno, budžet bi trebalo da bude usvojen do prvog dana decembra.

U Predlogu Zakona o budžetu za narednu godinu predviđeni su ukupni prihodi od 1.314,5 milijardi i rashodi u visini 1.334,7 milijardi dinara.

U predlogu državne kase predviđen je deficit od 20,2 milijarde dinara, odnosno 0,3 odsto BDP-a, a projekcija javnog duga za 2020. godinu je 50,3 procenata BDP-a.

Nadležni kažu da je ključna karakteristika budžetske politike u 2020. godini ravnomerna raspodela fiskalnog prostora na povećanje životnog standarda gradajana.

Očekuje se da će se to postići kako kroz povećanje plata i penzija, tako i višim izdvajanjem za javne investicije kao i kroz poresko rasterećenje privrede.

U budžetu za 2020. godinu je prema rečima nadležnih obezbeđeno dovoljno novca i za povećanje plata u javnom sektoru i za veće penzije kao i za povećanje minimalca.

U predlogu budžeta planirano je 295,4 milijarde dinara za plate, kao i 581,2 milijarde dinara na penzije.

Primanja najstarijih sugrađana će, kako je najavljeno, naredne godine rasti za 5,4 odsto prema takozvanoj švajcarskoj formuli.

Fiskalni savet Srbije (FS S) ocenjuje da su prihodi i rashodi u Predlogu budžeta kredibilno planirani što, kako su rekli, znači da će biti i ostvareni.

S druge strane, kritikuju povećanje plata u javnom sektoru, ali dodaju da su, ako se to skloni u stranu, preostala sredstva uglavnom dobro raspoređena.

Kada je reč o javnim investicijama u ovoj godini, one su iznosile 220 milijardi dinara, a u Predlogu budžeta za narednu godinu godinu taj iznos je povećan na 260 milijardi dinara.

Poslanici će narednih dana raspravljati i o delu budžeta koji se odnosi na kapitalna ulaganja, za šta je predviđeno 198,9 milijardi dinara.

Većhina ovog novca namenjena je za izgradnju i rekonstrukciju saobraćajne i železničke infrastrukture.

Sledeće godine godine očekuje se nastavak izgradnje auto-puteva kao što su Moravski koridor, deonica Pojate-Preljina, Beograd-Sarajevo, Ruma-Loznica, Preljina-Požega, i drugi projekti poput mostova, tunela, nadvožnjaka...

Predlogom je predviđeno i da se obezbede sredstva za ulaganje u investicije u komunalnu infrastrukturu u nadležnosti lokalnih samouprava, a u tu svrhu u budžetu je planiran kredit od 200 - 300 miliona evra.

U predlogu budžeta za narednu godinu, između ostalih, projekata predviđa se i izgradnja, dogradnja i rekonstrukcija više graničnih prelaza, adaptacije brodskih prevodnica, izgradnja novih rečnih luka...

Povećan je i iznos za unapređenje infrastrukture za zaštitu životne sredine sa 23,7 milijardi dinara koliko je bilo u ovoj godini, na 59,4 milijarde dinara za 2020. godinu.

Nadležni najavljuju značajno povećanje sredstava za lečenje retkih bolesti, za šta se predviđa 2,4 milijarde dinara.

Povećana su sredstva za ulaganje u obrazovanje i inovacije, kao i sredstva Fonda za inovacionu delatnost, dok su za podršku razvoju preduzetništva obezbeđene tri milijarde dinara, za Fond za nauku milijardu dinara...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: