Zbog taksa Prištine promet robe iz Srbije i BiH 99 odsto manji

Od uvođenja 100 odsto takse na proizvode iz centralne Srbije i BiH vrednost robe koju dve države plasiraju na KiM smanjena je na šest miliona evra ili 99 odsto.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 18.11.2019.

18:28

Zbog taksa Prištine promet robe iz Srbije i BiH 99 odsto manji
Foto: Depositphotos/dk_photos

To je izjavio direktor kosovske carine Bahri Beriša i podsetio da je u istom periodu lane taj iznos bio 520 miliona evra.

Precizirao je da je na kosovsko tržište samo iz centralne Srbije pre godinu dana plasirano robe u vrednosti od oko 450 miliona evra i 85 miliona iz BiH.

Za godinu dana plasman roba iz centralne Srbije i BiH na tržište kosovske teritorije, dodao je, smanjen je za 99 odsto.

U nominalnom iznosu, naveo je, to znači da je iz centralne Srbije na kosovsko tržište plasirano manje robe u iznosu od oko 440 miliona evra, a iz BiH 80 miliona evra.

"To znači, da je sav uvoz koji smo imali u ovom periodu oko šest miliona evra iz ove dve države", rekao je Beriša za Radio slobodnu Evropu na albanskom jeziku.

Beriša tvrdi da s carinskog stanovišta manje robe iz centralne Srbije i BiH nema većeg uticaja na tržište kosovske tertiritorije, jer, kaže, ta roba se nadomešćuje iz drugih zemalja.

U početku je, dodao je, bilo teško, jer su takse uvedene krajem godine pa je preduzećima bilo verovatno teže da pregovaraju o novim ugovorima i da pronađu nove kanale snabdevanja zamenskim proizvodima.

"Ali od januara ove godine ti proizvodi dolaze iz drugih zemalja regiona ili zemalja Evropske unije", kazao je Beriša.

Govoreći o proizvodima iz centralne Srbije i BiH kojih ima na tržištu kosovske teritorije, Beriša kaže da je reč o malim količinama robe, koja se ne dobavlja iz EU zbog visokih troškova prevoza.

"Troškovi slanja iz EU su visoki pa tu robu trgovci donose iz Srbije ili BiH. Reč je o malim količinama i uglavnom su to neki prehrambeni proizvodi i delovi za automobile", naveo je Beriša.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: