Novi zakon: Registar "Ne zovi" spas od nasrtljivih trgovaca

Novi Zakon o zaštiti potrošača koji bi do kraja godine trebalo da uđe u skupštinsku proceduru predviđa uvođenje registra "Ne zovi".

Izvor: Veèernje novosti

Subota, 16.11.2019.

15:28

Novi zakon: Registar
Foto: Depositphotos/ArturVerkhovetskiy

On bi trebalo da spreči nasrtljive trgovce da putem telefona promovišu i prodaju robu i usluge građanima koji to ne žele.

Propisan je i način za brzo, efikasno i ekonomično zadovoljenje pravde za nezadovoljne kupce. Oni će imati mogućnost da u besplatnom vansudskom postupku reše spor sa prodavcem koji ima obavezu da u tome učestvuje, pišu "Večernje novosti".

Ovo su neke od najvažnijih novina predviđene Nacrtom zakona o zaštiti potrošača koji je predstavljen na javnoj raspravi u Privrednoj komori Srbije.

Svi kupci su imali iskustvo sa trgovcima koji ih uporno zovu i ostavljaju poruke promovišući svoje proizvode i usluge i nije bilo načina da to prekinu. Kada se usvoji novi zakon imaće tu mogućnost.

"Potrošači koji ne žele da primaju pozive i poruke od trgovca upisivaće svoje telefonske brojeve u registar ’Ne zovi’", objašnjava viši savetnik u Ministarstvu trgovine Tamara Samardžić.

Prodavcima je zabranjeno da putem telefona kontaktiraju sa kupcima, a ukoliko to ipak učine prekršajno će odgovarati. Trgovci će morati pre upućivanja poziva ili slanja poruke potrošaču da provere da li se njegov telefonski broj nalazi u registru. Ovu listu će voditi RATEL, a upis i ispis iz registra obavljaće operatori elektronskih komunikacija.

Značajne su i novine u reklamacionom postupku. Prodavac će biti dužan da primi izjavljenu reklamaciju kupca i da napiše obrazloženje ukoliko je ne prihvati.

Ubuduće neće biti iznenađenja za potrošače visinom računa za popravku nekog kućnog aparata. Trgovac će imati obavezu da napravi proračun sa specifikacijom i pribavi pisanu saglasnost kupca za pružanje usluga čija je vrednost veća od 5.000 dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: