Igračke povučene iz prodaje: Štetne po zdravlje dece

Kompanija Sonita iz Tuzi u Crnoj Gori povukla je iz svoje radnje igračke “Lutka beba”, “Lutka Frozen” i “Poni set”, zbog povećanog sadržaja ftalata.

Izvor: Mina

Subota, 16.11.2019.

12:51

Igračke povučene iz prodaje: Štetne po zdravlje dece
Foto: Depositphotos/Wdovich33

Ftalati mogu naškoditi zdravlju dece i uzrokovati oštećenje reproduktivnog sistema.

Iz te kompanije su agenciji Mina kazali da je Zdravstvena sanitarna inspekcija utvrdila da navedene lutke sadrže povećan nivo dibutil i diisodecil ftalata koji su štetni po zdravlje djece.

Oni su pozvali građane da vrate sporne lutke kako bi one bile uništene.

Iz Uprave za inspekcijske poslove su kazali da je kontrola predmetnih igračaka još u toku.

"Pregledi igračaka vrše se metodom procene rizika, kao i uvidom u nebezbedne igračke iz ranijih godina i nedeljnih Rapeka obaveštenja", rekli su iz Uprave za inspekcijske poslove agenciji Mina.

Prilikom kontrole igračaka, kako su pojasnili, pregleda se dokumentacija kod pojedinih vrsta igračaka i da li nedostaje isprava da one sadrže ftalate iznad propisanog nivoa.

"Ukoliko je inspektor utvrdio da je igračka nebezbedna, uvoznik zabranjuje dalju distribuciju igračaka i nalaže povlačenje iz prometa kod svih trgovaca kojima su prodali igračke, a zatim se u štampanom mediju objavljuju podaci o neispravnosti kako bi potrošači koji su kupili igračku mogli da je vrate u objekat", istakli su iz Uprave za inspekcijske poslove.

Prema njihovim rečima, nakon sprovedenog povlačenja nebezbednih igračaka od trgovca i objavljenog opoziva, sve igračke koje su zatečene u objektima ili su opozvane, skladište se kod uvoznika nakon čega se uništavaju u skladu sa propisima.

"Prilikom pronalaženja neispravnih igračaka, podaci o njima objavljuju se na sajtu www.potrosac.me", naveli su iz Uprave.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: