Nije slučajno što Tesla gradi fabriku u Nemačkoj

U svojom starom maniru Elon Mask je gotovo usput spomenuo da će Tesla novu fabriku da gradi u blizini Berlina.

Izvor: Deutsche Welle

Četvrtak, 14.11.2019.

14:46

Nije slučajno što Tesla gradi fabriku u Nemačkoj
Foto: Depositphotos/Imaginechina

Za nemačku automobilsku industriju ta najava stiže u pravom trenutku, smatra urednik DW-a Henrik Beme.

Zamislimo da je novi berlinski aerodrom već odavno u pogonu. U tom slučaju bi nova fabrika Tesle mogla da se gradi na terenu na kojem je danas aerodrom Tegel, dakle u samom Berlinu.

Ali očito je da je ta sramota oko novog berlinskog aerodroma, čije otvaranje se zbog propusta odlaže već godinama, došla i do vrha koncerna Tesla. Jer hiperaktivni i, za neke sporni šef Tesle Elon Mask nije propustio da „bocne“ domaćina kada je obećao da će gradnja njegove fabrike ići bržim tempom nego što je to slučaj s planerima berlinskog aerodroma.

Fabrika koja se (jer Mask voli superlative) zove gigafabrika trebalo dakle da nikne u mestu Grinhajde, na jugoistočnom obodu Berlina. Do sada je malo ko čuo za mesto koje u stvari i nije na teritoriji Berlina, već u saveznoj pokrajini Brandenburgu, koja okružuje Berlin. Porez se dakle neće slivati u hronično prazan budžet glavnog grada.

Sve bi sad trebalo da teče brzo

Ali činjenica da se u Berlinu slavi iako se gigafabrika gradi u komšiluku, Elona Maska i ne mora da interesuje. A možda on jednostavno ne veruje Berlincima da mogu dovoljno brzo da realizuju projekat? Na teritoriji Berlina prostora ima dovoljno, a pogotovo na području bivšeg Istočnog dela grada gde se, nakon ratnih razaranja, nije toliko gradilo koliko u zapadnom delu. Masku se žuri i sve mora brzo da se odvija.

U međuvremenu je i nemačka automobilska industrija (napokon!) prepoznala duh vremena i započela s ubrzanim razvojem električnog automobila. Masku sigurno nije promaklo da je Folksvagen pre nedelju dana počeo gradnju fabrike električnih automobila u Cvikauu u istočnonemačkoj pokrajini Saksoniji. U toj fabrici će od 2021. najveći automobilski koncern na svetu godišnje da sklapa 330.000 automobila na električni pogon.

I Folksvagen tu ne staje. U dva druga pogona u Nemačkoj, kao i u fabrikama u SAD i Kini koncern iz Volfsburga počinje da se preorijentiše na električne automobile. Stvari se menjaju: nemački automobilski giganti u početku su sa podsmehom gledali na Teslu koji se, prema njihovom mišljenju, gurao među velike – tamo gde mu nije mesto. Zatim su ipak shvatili da je reč o ozbiljnoj konkurenciji.

Sada se stvar ponovno okreće, jer Tesla još uvek muku muči s masovnom proizvodnjom i osim toga za sobom vuče ogroman nagomilani dug. Zato sada kada Folksvagen i Tojota – kao najveći masovni proizvođači automobila na svetu – (doduše kasno) pojačano ulaze u sektor električne mobilnosti, za Teslu to predstavlja ozbiljnu opasnost. Zbog toga se i Maskova najava izgradnje fabrike u Nemačkoj može shvatiti kao poziv na borbu.

Nova radna mesta u pravo vreme

Naime i u taj tzv. premijum-sektor (čitaj: skupi sektor) auto branše u koji spadaju Teslina vozila, polako ali sigurno prodire i konkurencija iz Nemačke: Porše (Taycan), Audi (E-Tron serija) ili Dajmler (Mercedes EQC). I u Kini, gde je Tesla za samo deset meseci otvorio i treću gigafabriku, konkurencija ne spava: Byton, Wey ili Hongqi, samo su neka od konkurentskih imena na tom ogromnom tržištu. Teslinom odlukom da se gradi upravo u Nemačkoj, zvanična trka za prevlast u sektoru e-automobila prebacuje se u zemlju u kojoj je stvoren automobil s motorom s unutrašnjim sagorevanjem.

Ako ignorišemo mnoga pitanja koja su još uvek otvorena, Maskova najava je pre svega dobra vest za mnoge stanovnike tog regiona: otvaranje hiljada novih radnih mesta i to u pravom trenutku. Naime, nešto južnije od mesta na kojem bi fabrika trebalo da se gradi se nalazi region Lužice, u kojem je u poslednje vreme zbog zatvaranja rudnika mnogo ljudi ostalo bez posla.

Inače, već sada padaju opklade oko toga šta će pre da bude: gigafabrika ili novi berlinski aerodrom (koji je trebalo da bude otvoren 2012).
Foto: Epa/DAVID CHANG

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: