Vlada RS prodaje Krajinapetrol hrvatskoj Ini

Vlada RS spremna je da proda državni udeo u Krajinapetrolu i dala je dozvolu da hrvatska Industrija nafte INA izvrši dubinsku analizu poslovanja tog preduzeća.

Izvor: B92

Četvrtak, 14.11.2019.

14:11

Vlada RS prodaje Krajinapetrol hrvatskoj Ini
Foto: Epa/ANTONIO BAT

Da INA želi da kupi Krajinapetrol u vladi znaju već duže vreme i kriju to od drugih akcionara, čime ih dovode u neravnopravan položaj, piše portal Kapital (Capital).

Ministar energetike i rudarstva u Vladi RS Petar Đokić dao je saglasnost Ini da započne sa "dubinskim snimanjem" društva Krajinapetrol kao i analizom svih dokumenata: poslovnih, pravnih, komercijalnih…

INA je taj postupak već započela, potvrđeno je portalu Capital.ba, a sve u cilju određivanja njenih daljih koraka u vezi da udelom od 9,7 odsto koji ima u Krajinapetrolu, uključujući i mogućnost kupovine akcija Akcijskog fonda RS i drugih malih akcionara.

U Ini su najavili da će nakon skeniranja stanja donijeti odluku i konkretizovati eventualnu ponudu za sticanje akcija.

Republika Srpska preko Akcijskog fonda poseduje 42,2 odsto akcija u Krajinapetrolu, preko Fonda za restituciju 3,2 odsto, dok PREF ima 6,5 odsto akcija.

U ovom mesecu već je zabeleženo značajno trgovanje akcijama Krajinapetrola. U ponedeljak je akcijama ovog preduzeća ostvaren promet od 176.714 konvertibilnih maraka. Tada su akcije prodate po ceni od 0,74 KM po akciji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: