Rusija siguran "čuvar novca" Asadovih: Kupili 18 luksuznih stanova

Moskva je nepokolebljivi saveznik porodice Asad od kako je došla na vlast pre gotovo 50 godina, piše "Fajnenšel tajms" (FT).

Izvor: B92

Četvrtak, 14.11.2019.

14:03

Rusija siguran
Foto: Foto: Depositphotos, anrymoscow

Broj nebodera koji su dominirali obrisima grada Moskve udvostručio se poslednjih godina zahvaljujući prilivu sredstava, nadmašivši i zgrade "Sedam sestara" izgrađenih za vreme Josifa Staljina, koje su ranije bile najviša zdanja u Moskvi.

Prema pisanju lista, u središtu znamenitog susedstva nalazi se kompleks "Siti of kapitals", neboder sa dva tornja, koji je do 2012. godine bio najviši u Evropi.

Ranije nije bila poznata činjenica da kompleks obuhvata najmanje osamnaest luksuznih stanova koje su kupili članovi šire porodice Bašara al-Asada, s ciljem da zadrže desetine miliona dolara van Sirije, naročito u svetlu rata u toj zemlji, prenosi Al Džazira.

Autori članka ističu da su pojedini članovi porodice Makluf, uključujući nekoliko Asadovih rođaka i druge članove rodbine, kupili u Moskvi najmanje dvadeset stanova u vrednosti od četrdeset miliona dolara u poslednjih šest godina, uz pomoć složenog lanca kompanija i kreditnih aranžmana, što oslikava ulogu Rusije kao "čuvara novca" sirijskog režima.

Pored toga, otkriva i ulogu "upravitelja Asadovih fondova" u pomaganju režimu da prebaci novac van dosega zapadnih sankcija.

Stanovi u kompleksu "Siti of Kepitals"

Dokumenti o registraciji imovine za period od 2013. do juna ove godine otkrili su da su članovi ove porodice i njihovi saradnici, od kojih mnogi podležu evropskim ili američkim sankcijama, zbog svojih uloga u sukobu u Siriji, kupili luksuzne stanove u kompleksu "Siti of kepitals".

Prema dokumentima koje je prikupila Grupa za borbu protiv korupcije "Global vitnes", u koje je FT imao uvid, oni su u većini slučajeva koristili kreditnu strukturu koja uključuje libanske ofšor kompanije, koje sada zvanično poseduju ove nekretnine.

Moskva je nepokolebljivi saveznik porodice Asad od kako je ova porodica došla na vlast pre gotovo 50 godina, u doba Sovjetskog saveza, navodi list.

S druge strane, ruski predsjednik Vladimir Putin počeo je da kuje jake veze s Damaskom od 2015. godine, kada je Kremlj odlučio da vojno podržati Asadov režim.

Pre intervencije Rusije i Irana, Asad je izgubio kontrolu nad dve trećine zemlje.

Ipak, Asad je sada, uz pomoć svojih saveznika, uspeo da povrati kontrolu nad većim delom Sirije.

FT citira izjavu Izobela Košhiva iz "Global vitnesa", koji je rekao da su "poslovi s nekretninama retki dokazi o tome kako je Rusija pomogla sankcioniranim pojedincima koji su pomagali i imali koristi od destruktivnog Asadovog režima da prebace imovinu iz Damaska i izbegnu međunarodne regulative".

Uživaju u luksuzu dok Sirija gori

Foto: Depositphotos, circotasu
"To im je pružilo mogućnost da potraže utočište u Moskvi, gde uživaju u luksuznom načinu života dok Sirija gori"

Autori članka tvrde da poslovi s nekretninama u Moskvi otkrivaju jedan od mehanizama preko kojih su sirijske vladajuće porodice gomilale i nastojale da sačuvaju svoje bogatstvo, uprkos novčanim sankcijama koje im bile nametnute, počevši od zabrane putovanja pa do zamrzavanja imovine, kao odgovor na praksu brutalnog suzbijanja protesta pre skoro devet godina.

Pored toga, ovi ugovori bacaju svetlo na ulogu Rusije kao sigurnog utočišta za ljude bliske režimu i njihov novac, prenosi Al Džazira.

"Rusija je od početka pomagala Asadovom režimu na podrivanju sankcija", izjavila je Lina Hatib, direktorka programa za Bliski istok i Severnu Afriku u Kraljevskom institutu za međunarodne poslove. Dodala je da "Rusija trenutno vidi sebe kao zaštitnicu sirijske države i zbog toga čini sve što može, bilo u vojnom, političkom ili ekonomskom smislu, da održi sirijsku državu, koja će istovremeno ostati odana Moskvi".

Iako se radi o relativno malom obimu ovih poslova, oni pokazuju sve veći rast trgovinskih odnosa između Rusije i Sirije, koji su se razvili na temelju njihovog vojnog saveza, navode autori.

Bogatstvo porodice Ramija Maklufa

Foto: Depositphotos, pingvin121674
Prema izvještaju FT-a, imovina Maklufa u Moskvi pokazuje da Rusija, takođe, izvlači korist iz želje elite iz Damaska ​​da bogatstvo položi van granica svoje zemlje.

Ovi ugovori, čak i nakon što je Asad preuzeo kontrolu nad zemljom, pokazuju da sirijska bogata klasa i dalje štiti svoj ulog.

Od dvadeset stanova, 13 su kupili direktno ili preko kompanija koje pripadaju Hafezu Maklufu, bivšem šefu glavnih sigurnosnih snaga i ključnom igraču tokom napada na miroljubive demonstrante.

Hafezova supruga i njena sestra, supruga njegovog starijeg brata Ramija Maklufa, koji se već dugo smatra jednim od najmoćnijih biznismena u Siriji, takođe su kupile neke od ovih nekretnina.

Ostala trojica Hafezove braće kupili su još tri nekretnine u neboderima u Moskvi, navodi list.

Nakon porodice Asad, porodica Makluf se ubraja u najmoćnije u Sirji, a njihovi resursi su ojačali sirijski režim.

U tom kontekstu, Hatib kaže da je "porodica Makluf igrala ključnu ulogu u očuvanju opstanka sirijskog režima".

Upravitelji fondova Bašara al-Asada

Foto: Getty images, Courtney Kealy
Rami Makluf, rođak Hafeza al-Asada po majčinoj strani i njegov prijatelj iz detinjstva, dugo je rangiran kao najbogatiji sirijski biznismen, najvećim delom zbog toga što pod kontrolom drži jednu od najprofitabilnijih kompanija, sirijskog mobilnog operatera Sirijatel.

Zbog toga ga sirijski biznismeni smatraju "bankarom porodice Asad", navodi list.

Makluf stariji prvi put je stavljen pod sankcije 2008. godine, kada je u procurelim diplomatskim depešama optužen da je svoje veze koristio za sticanje nepravednih privilegija za formiranje ogromnog poslovnog carstva, uključujući i najveću sirijsku telekomunikacionu mrežu.

Zauzvrat, određeni deo sredstava vraćen je u predsedničku palatu, kako navode diplomate, analitičari i poslovni ljudi iz Sirije.

Zapadne sankcije obuhvatile su više članova porodice Makluf, uključujući svu četvoricu braće i druge biznismene, koji su optuženi da su njihove radnje paravan za članove porodice Asad.

Sirijski analitičar u Evropi, koji je tražio da ostane anoniman, rekao je da su "svi oni upravitelji Asadovih fondova".

"Oni mogu sami da zarađuju, ali su tu zahvaljujući Asadu i moraju da paze na svoje bogatstvo", rekao je on.

Profitiranje na ratnoj ekonomiji u Siriji

Autori teksta ističu kako se neslaganje između Asada i Maklufa pojačalo tokom poslednjih nekoliko meseci, kada je došlo do uspona novih trgovaca, koji su se obogatili na ratnom profiterstvu u Siriji, što je bio otvoreni izazov za Ramija.

U istom kontekstu, privrednici i analitičari navode da je sirijski režim oslabio Ramijevu kontrolu nad kompanijom Sirijatel i prisvojio njegovu snažnu fondaciju Al-Bustan, koja je navodno korišćena za finansiranje provladinih milicija, kao i za dobrotvorne aktivnosti.

Analitičari su, takođe, istaknuli da porodica Makluf možda želi da ostavi svoje bogatstvo van Sirije kako bi ga držala podalje od Asadovih ruku, piše britanski list.

U izveštaju ovog lista navodi se i to da je porodica Makluf nastavila da profitira na ratnoj ekonomiji u Siriji i putovanjima u Rusiju.

Ramijev sin nije krio da provodi vreme u Moskvi, a u jednom od njegovih video-snimaka iz 2018. godine čak se i pojavljuje u kompleksu tornjeva Moskva Siti, gde je ova porodica kupila nekretnine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: