Pomeranje Bregzita odgovoara projekciji ekonomskog rasta Irske

Produžetak roka za predviđeni izlazak Britanije iz Evropske unije će se verovatno pozitivno odraziti na projekcije ekonomskog rasta Irske.

Izvor: Tanjug

Sreda, 13.11.2019.

09:05

Pomeranje Bregzita odgovoara projekciji ekonomskog rasta Irske
Foot: Depositphotos, digitalgenetics, 21144571

Ovo je izjavio irski ministar finansija Paskal Donohou.

Irska je prošlog meseca predstavila budžet za 2020. godinu, koji je urađen na bazi pretpostavke da će Britanija 31. oktobra napustiti EU bez sporazuma, a u kojem je izneta šokantna procena da će to gurnuti državne finansije u deficit i smanjiti rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) sa ovogodišnjih 5,5 odsto na samo 0,7 procenata 2020., prenosi Rojters.

Britanija je, međutim, 10 dana nakon predstavljanja irskog budžeta postigla sporazum o razvodu sa EU, za koji se premijer Boris DŽonson nada da će dobiti podršku parlamenta ukoliko zadrži vlast nakon vanrednih izbora 12. decembra, a zbog kojeg je rok za Bregzit pomeren na 31. januar.

"Rizik od izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz EU bez sporazuma za sada je izbegnut. Međutim, krajnji ishod je još uvek neizvestan i još uvek je moguć neuređeni Bregzit", rekao je Donohou u obraćanju u jednom parlamentarnom odboru.

"Pomeranje roka za izlazak po članu 50 verovatno će uticati na izvesno povećanje projekcija mog ministartsva. Naravno, ukoliko sporazum o istupanju bude ratifikovan, pozicija Irske će se, između ostalog, poboljšati u smislu većih prihoda i manjih troškova nego što to predviđa budžet za 2020.", objasnio je on.

Donohou je rekao da bi irski BDP, prema tom scenariju, mogao da poraste za oko 3,1 odsto naredne godine i da bi mogao da bude ostvaren budžetski suficit od 0,5 posto.

Britanska agencija napominje da je to i dalje nešto slabije od rasta BDP-a od 3,3 procenta za 2020. godinu, koji je ministarstvo finansija predviđalo u aprilu, pre nego što je svoje projekcije zasnovalo na Bregzitu bez dogovora. Tada je takođe bio projektovan budžetski suficit od 0,4 odsto za iduću godinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: