Investicija od 600 miliona evra: Kinezi imaju velike planove za najveću grčku luku

Kina i Grčka dogovorile su se da nastave sa realizacijom 600 miliona evra vredne investicije kineske kompanije Kosko u najveću grčku luku Pirej

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 11.11.2019.

16:42

Investicija od 600 miliona evra: Kinezi imaju velike planove za najveću grčku luku
Foto: Depositphotos, bloodua

Sporazum je skopljen u sklopu nastojanja da se ojača njena uloga kao čvorišta u brzo rastućoj trgovini između Azije i Evrope.

Ovaj sporazum, koji je deo 16 bilateralnih trgovinskih sporazuma koji će biti potpisani između Grčke i Kine, dolazi u trenutku zvanične posete kineskog predsednika Si Đinpinga Atini, prenosi agencija Rojters.

Odnosi dve zemlje postali su prisniji od 2009. godine kada je Kosko dobio 35-godišnju koncesiju za modernizaciju i upravljanje kontejnerskim delom poslovanja pirejske luke.

Kosko je 2016. godine kupio većinskih 51 odsto akcija u luci Pirej. Kineska kompanija planira da luku Pirej pretvori u najveću komercijalnu luku u Evropi, tako što će potrošiti oko 600 miliona evra za unapređenje poslovanja.

Taj iznos obuhvata i obavezne investicije u iznosu od 300 miliona evra do 2022. godine, koje će, pošto budu realizovane, omogućiti kompaniji Kosko da preuzme još 16 odsto udela u luci. Međutim, otpor lokalnih zajednica naterao je Grčku prošlog meseca da, pod izgovorom da uslovi "još uvek nisu sazreli", odbaci predloge Koskoa za izgradnju novog kontejnerskog terminala u Pireju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: