Kina: Manji pad izvoza i uvoza od očekivanog

Izvoz i uvoz Kine su u oktobru pali ali manje nego što je predviđano, pokazali su objavljeni podaci kineske carinske službe.

Izvor: Tanjug

Petak, 08.11.2019.

13:25

Kina: Manji pad izvoza i uvoza od očekivanog
Foto: Depositphotos, ake1150sb

Izvoz je proslog meseca, denominovan u dolarima, pao za 0,9 odsto, dok je uvoz opao za 6,4 odsto u odnosu na oktobar prošle godine, prenosi CNBC.

Ekonomisti koje je anketirao Rojters predviđali su da će izvoz pasti za 3,9 odsto, a uvoz za 8,9 procenata međugodišnje.

Trgovinski suficit je u oktobru iznosio 42,81 milijardi dolara, u poređenju sa prognozama analitičara od 40,83 milijarde dolara.

U septembru, kineski izvoz je pao za 3,2 odsto na godišnjem nivou, a uvoz za 8,5 procenata. Kineska ekonomija, druga po veličini u svetu, raste sporijim tempom usled dugotrajnog trgovinskog spora između Pekinga i Vašingtona.

"Uprkos boljim od očekivanih podataka o trgovini za oktobar, perspektive za naredne mesece nisu pozitivne. Gledajući u budućnost, mislimo da će prigušen globalni rast i dalje uticati na izvoz"" ocenjuje Martin Rasmusen, ekonomista iz kompanije "Kapital ekonomiks".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: