Živorad Vasić: Želimo da od Sava centra napravimo najjači kongresni centar u regionu

Hotelski kapaciteti u Beogradu su oko 12.000 kreveta. Prosečna zauzetost kapaciteta zaključno sa devetim mesecom je 66 odsto.

Izvor: M.Kovaèeviæ

Sreda, 06.11.2019.

19:30

Živorad Vasić: Želimo da od Sava centra napravimo najjači kongresni centar u regionu
Foto: M.Kovaèeviæ

Kakva je sadašnjost i budućnost srpskog hotelijerstva, za B92 priča Živorad Vasić, potpredsednik kompanije Delta, direktor hotela Kraun plaza i jedan od najpriznatijih menadžera na ovim prostorima.

o Iz godine u godinu povećeva se broj inostranih turista koji dolaze u Srbiju. Da li se taj broj oseća i u hotelijerstvu visoke kategorije?

Povećava se broj inostranih turista. Tu imamo pozitivnu statistiku. Ali dok se povećava broj gostiju u Beogradu, broj turista koji dolazi u centralnu Srbiju stagnira. U glavnom gradu se otvara veliki broj lepih hotela, ali u unutrašnjosti nam nedostaje smeštajnih kapaciteta i infrastruktura. Ono što je dobro i perspektivno, jeste to što se grade putevi. To je tek jedan korak ka boljoj poziciji našeg turizma u unutrašnjosti zemlje. Sa dobrim putevima, posetioci lako mogu da dođu do manastira, vinarija, banja i svega lepog što Srbija ima da pokaže.

Drugi problem koji moramo da identifikujemo, jeste da mi hotelijeri sa ovih prostora ne vrednujemo dovoljno sebe i svoj proizvod.

o Kako to mislite ne vrednujemo dovoljno?

Cene smeštaja u hotelu u Beogradu, ako govorimo o hotelima sa 4 i 5 zvezdica, daleko su niže nego što je to slučaj sa Zagrebom i Ljubljanom, kao i drugim regionalnim prestonicama. Beograd prednjači po broju inostranih hotelskih brendova u svakom pogledu, ali kod nas su cene gotovo upola niže. I teško ćemo u neko dogledno vreme da ih stignemo. Iako imamo najbolju avionsku povezanost. Direktne letove ka čak 44 destinacije. Beograd može da ponudi najbogatije kulturne sadržaje, muzeje, restorane, sportske događaje a i taj prepoznatljivi noćni život… I nama je cilj da popunjenost hotela sa tri, četiri i pet zvezdica bude 75 odsto.

o Kakva je šansa u kongresnom turizmu? Koliko bi se povećao broj turista kada bi Sava centar radio punim kapacitetom? Da li je Delta odustala od SC?

Srbiji nedostaje kongresni turizam. Nekada smo imali elitni objekat, Sava centar. Međutim, u taj objekat se nije ulagalo 40 godina. Zub vremena je ostavio trag i Sava centar je sada mesto kome je potrebna temeljna rekonstrukcija. Grad Beograd se odlučio da proda Sava centar putem tendera. Delta holding je apsolutno zainteresovan da učestvuje na tom tenderu.

Potreban je veliki novac da bi objekat bio opet elitni kongresni centar. Pored fasade, potrebno je da se zameni jaka i slaba struja, da se sale moderno opreme, zameni ventilacija, klimatizacija, nephodan je i novi mobilijar… Delta holding raspolaže resursima koji su neophodni da Sava centar opet bude moderan kongresni centar. Obezbedili bismo najkvalitetnijeg stručnjaka koji bi vodio taj kongresni centar. Realizacijom ovog projekta, doneli bismo Srbiji veliki priliv novca u budžet, uz vrlo značajnu promociju. Delta Holding je spreman da učestvuje na tenderu. Srbiji treba jedan jak kongresni centar u kome bismo mogli da dovedemo strance, jer su oni oduševljeni Beogradom.
Foto: M. Kovaèeviæ
o Da li ima dovoljno kvalifikovane radne snage za rad u hotelijerstvu? Da li imate problema sa manjkom kvalitetnog kadra?

Mišljenja sam da će u sledećih par godina hotelski biznis biti mnogo plaćeniji. Imamo kvalifikovanu radnu snagu. Imamo odlične ugostiteljske srednje i više škole. Deca su vredna, i u našem sistemu školovanja dobijaju mogućnost prakse u hotelima.

Znamo mi dobro da je plata jedan od glavnih motiva, a posao u ugostiteljstvu je veoma težak. Hoteli rade 24 sata, za praznike, vikende, Nove godine… Tu ima mnogo odricanja. Zaposleni ne provode vreme sa svojim porodicama. Zbog svega toga, ali zbog ponude i potražnje radne snage, tendecija je takva da plate u hotelijerstvu moraju da rastu. Nama je cilj da zadržimo kvalitetne kadrove.

o Beogradski aerodrom iz godine u godinu povećava broj putnika. Da li je tu velika razvojna šansa za srpske hotele?

Francuska kompanija Vansi koja je preuzela Aerodrom "Nikola Tesla" je najbolja u tom poslu. Oni imaju velike planove da prošire aerodrom. To je prilika koju i mi hotelijeri treba da iskoristimo. Aerodrom će dobiti nove terminale, više gostiju. Otvara nam se prilika koju ne smemo da propustimo.

Partnerstvo sa Etihadom je jedna od najboljih stvari koja se Srbiji desila. Beograd je postao tranzitni hab. Povezani smo direktnim linijama sa čak 44 grada. Preko Beograda putuju putnici iz Bugarske, Rumunije, Albanije, iz zemalja bivše Jugoslavije. Mi sada treba da kapitalizujemo to. Ne samo Beograd. Naša Srbija je lepa, ima šta da ponudi. Ima sadržaje. Na nama je sada da promovišemo naše bisere. To treba da radimo planski. Svi, od državnih institucija do hotelijera, moramo da ulažemo novac u promociju Srbiju kao destinacije.

Stranci vole da dolaze u gradove u kojima nisu bili, a imaju dobre sadržaje i cenovno su pristupačni . A to je definitivno Beograd. Po cenama, on je značajno povoljniji od Milana, Beča, Barselone… o Kako se digitalizacija održava na poslovanje u Srbiji? Da li je Airbnb pretnja?

Airbnb postoji svuda u svetu. Oni će još da se razvijaju. To je posao običnih ljudi koji svoje nekretnine i nešto novca ulažu u ovaj posao. Oni imaju svoje goste. Međutim, Airbnb smeštaj ne može se porediti sa hotelom od 420 soba, koji ima 14 sala, tri restorana, spa centar, veliki bazen. Naravno da noćenje preko Airbnba košta iks dinara, a boravak u hotelu iks plus dinara. Verujem da će Airbnb da se razvija, ali jednostavno oni nisu nama konkurencija.

Što se tiče digitalizacije u hotelijerstvu, idemo u korak sa svetom. Ulaže se u nove rezervacione sisteme. U najavi je i aplikacija koja vam daje opciju da se čekirate preko Android platforme. Imaćete mogućnost da otključate sobu putem telefona.

InterContinental grupa radi na digitalizaciji konstantno. Jedan od primera su poeni iz lojaliti programa koje smo uveli a koji imaju identičnu vrednost novcu. Poeni dobijaju višestruku primenu. Više se ne koriste samo za besplatno noćenje, već će tim poenima moći da se plaćaju dodatne usluge u okviru hotela.

Digitalizacija je nešto što je neminovno i ono dosta pomaže u radu. Ne samo IHG korporacija, već i druge hotelske kuće su to shvatile i veliki procenat profita ulažu u informativne sisteme.

o
Sve više privrednika otvara hotele. Da li postoji mogućnost da jednog dana imamo više kreveta nego gostiju?

Hotelski biznis ne donosi veliki profit odmah. Međutim, ono što je sada primarna procena investicija u Evropi je sigurnost profita, a profit je u hotelijerstvu, posebno u gradovima koji su popularniji, je zagarantovan.

Mi trenutno u Beogradu imamo više kreveta nego gostiju, jer još uvek imamo prilično prazne vikende. Hotelski kapaciteti u Beogradu su oko 12.000 kreveta. Prosečna zauzetost kapaciteta, zaključno sa devetim mesecom je 66 odsto. Ima prostora za napredovanje. Cilj nam je 75 odsto popunjenosti. Konkurencija je zdrava stvar. Pobornik sam toga da hotelijeri konstantno treba da ulažu u svoj biznis i da svake godine ponude nesto novo. Jer samo tako vaš ugled raste.

Evo primera, Kraun plaza uskoro će biti jedini hotel u Beogradu koji će imati topli bazen na otvorenom. Pored četiri saune i četiri turska kupatila, gosti će imati toplu vezu sa ovim bazenom, u kom će moći da se kupaju 12 meseci u toku godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: