Prestonica traži partnera za fabriku vode vrednu 3,5 miliona evra

Glavni grad Crne Gore planira da na bazi privatno-javnog partnerstva izgradi fabriku za flaširanje vode "Ljeskovac" vrednu 3,5 miliona evra.

Izvor: B92

Sreda, 06.11.2019.

12:40

Prestonica traži partnera za fabriku vode vrednu 3,5 miliona evra
Foto: Depositphotos/chepko

Fabrika bi bila izgrađena na jednom od vodoizvorišta Mareze.

Za projekat je, kako piše Portal analitika, već izrađen predlog preliminarne studije izvodljivosti u okviru prioriteta za povećanje investicija i broja novih crnogorskih proizvoda.

"Radi valorizacije prirodnog bogatstva glavnog grada u kvalitetnoj vodi za piće, planirana je izgradnja fabrike za flaširanje vode za piće na vodoizvorištu Mareza. Francuska kompanija Veolia i Vodovod i kanalizacija izvršili su analizu vodoizvorišta Ljeskovac sa aspekta mogućnosti flaširanja vode za piće", piše u nacrtu strateškog plana razvoja Podgorice do 2024. godine.

Takođe, izvršen je uvid u postojeću dokumentaciju o vodoizvorištu Mareza i izvoru "Ljeskovac".

Ovaj projekat se godinama nazad našao u svim planskim dokumentima gradskog preduzeća "Vodovod i kanalizacija".

"Analiziran je kvalitet voda, topografske i geološke karte i druga dokumentacija i utvrđena potreba obezbeđenja detaljnijih podloga u cilju definisanja podzemnog porekla vode kao i sprovođenja merne kampanje u vidu postavljanja pluviometrijskih stanica u okruženju vodoizvorišta koje bi obezbedile podatke o protoku i varijacijama protoka izvora Ljeskovac", podseća se u nacrtu plana.

Takođe je utvrđena potreba sprovođenja jednogodišnje merne kampanje kvaliteta i kapaciteta vode izvora Ljeskovac u vidu dnevnih prostih analiza i kompletnih analiza za sva četiri godišnja doba.

Prema planu, fabrika će biti puštena u rad 2023. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: