Barijera za biznis: Za baštu od 100 kvadrata mesečna taksa 700 evra

Većina u parlamentu Tuzi donela je odluku o administrativnim i komunalnim taksama.

Izvor: B92

Sreda, 06.11.2019.

12:29

Barijera za biznis: Za baštu od 100 kvadrata mesečna taksa 700 evra
Foto: Depositphotos, apeyron

Ipak, odbornici Demokratske partije socijalista Crne Gore (DPS) bili su protiv odluke, a Socijaldemokrate Crne Gore (SD) uzdržani smatrajući da su previsoke i da će biti barijera biznisu, piše Dan.

Tako ugostitelji za zatvorenu baštu po kvadratu plaćaju sedam evra, a kada je u pitanju bašta otvorenog tipa četiri eva. Halil Duković (DPS) smatra da takse treba da budu stimulativne i da taj ko misli da će od njih napuniti budžet grdno se vara.

"Lokal koji ima baštu od 100 kvadrata treba da plati 700 evra, što je za godinu dana 8.000 evra. Za poljanu tražite 700 evra. U Podgorici će za te pare uzeti opremljen lokal. I administrativne takse smo mogli da spustimo", kaže Duković, prenosi CdM.

Smailj Čunmuljaj (Građanska inicijativa) kaže da se sad kafa pije u objektima za koje je taksa četiri evra, jer zatvorenih bašta nemaju.

"Nemamo mi lokale kao Podgorica, što ste se uhvatili za sedam evra?", upitao je Čunmuljaj.

Elvir Kajošaj (DPS) smatra da su takse barijera za biznis i da vlast nadomešta predizborna obećanja da će dovesti investitore iz Albanije, kojih nema. On smatra da će se u Tuzima plaćati takse kao u Budvi.

Samir Adžović (SD) pitao je šta su ostali privremeni objekti, jer taj termin otvara prostora za malverzcije. Mirza Pepić (DPS) kaže da treba stimulisati građane da ulažu, a da ova odluka nije na toj pozciji.

Emin Hadži, sekretar za finansije opštine, nema sumnju da treba da se prikupljaju sredstva za budžet.

Simon Ivezaj (DPS) smatra da takse treba prepoloviti i tako podržati razvoj biznisa.

Nik Đeljošaj, predsednik opštine, tvrdi da takse nisu promenjene u odnosu na one koje su na snazi uz ocenu i da su dvaput veće, imali bi interesovanja za taj biznis.

"Sve ovo su takse koje je Skupština usvojila u decembru 2018. godine i svi ste tada glasali za. Recite jednu taksu koja je izmenjena sada. Pokušali smo izmene, ali nesmo dobili saglasnost Ministarstva finansija", navodi Đeljošaj.

Usvojene su i dve odluke o poljoprivredi, jedna za poljske štete i druga o finansiranju ove oblasti iz budžeta. Halil Duković pitao je zbog čega su preskočene elementarne nepogode.

"Podsećam da svaka krava ima tablicu, a mi smo obuhvatili one koje naprave štetu, a ne znamo čije su, pa će opština na tender da ih prodaje. Gde ćemo sa njima? Štetu pričine samo elementarne nepogode, a mi smo to odlukom preskočili", navodi Duković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: