"Ne želimo da Evropa bude kolateralna žrtva američko-kineskog trgovinskog dogovora"

Francuski predsednik Emanuel Makron otputovao je u Kinu kako bi obezbedio da Evropa ne završi kao veliki gubitnik očekujućeg trgovinskog sporazuma SAD i Kine.

Izvor: B92

Ponedeljak, 04.11.2019.

19:43

Foto: Epa/ROMAN PILIPEY

Kako piše briselski portal Politico.eu, evropski lideri su sve zabrinutiji da će se prvi naći na meti tarifa američkog predsednika Donalda Trampa, ako SAD postigne sporazum sa Kinom u predstojećim nedeljama, čime bi se okončao trgovinski rat.

"Ne želimo da Evropa bude kolateralna žrtva američko-kineskog trgovinskog dogovora. Zbog toga je neophodno sada krenuti napred sa bilateralnim pregovorima Evropske unije i Kine", rekao je neimenovani francuski zvaničnik, preneo je “Politiko”.

Iako je Makron pozdravio dogovor Kine i SAD, on insistira da se poštuju interesi Evrope.

"Pobrinućemo se da to bude dobro za svet i da se naši parametri uzmu u obzir", rekao je Makron na nedavnom samitu G7.

Te zabrinutosti biće u glavnom fokusu Makronove dvodnevne posete Kini, gde će obići sajam trgovine EXPO u Šangaju i održati bilateralne sastanke u Pekingu.

Njegova poseta Kini naišla je na kritike nekih u Evropi.

Dvojica evropskih diplomata smatraju da je šangajski sajam propaganda Kine da zadobije podršku EU u trgovinskom ratu sa SAD.

Jedan diplomata se pita zašto je Makron izabrao da ode na put dok se drugi lideri EU uzdržavaju od zauzimanja strana u kinesko-američkom trgovinskom ratu, zaključuje Politiko.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: