Pre 129 godina počela da radi prva metro-linija na struju

Na današnji dan, pre 129 godina, u Londonu je počela da radi prva metro-linija dubokog nivoa.

Izvor: B92

Ponedeljak, 04.11.2019.

12:51

Pre 129 godina počela da radi prva metro-linija na struju
Foto: Depositphotos, liubovterletska, 21140505

Pored toga što je bila prva u svetu po dubini kopanja (prolazila ispod Temze), linija koja je povezivala centar i Stokvel bila je poznata i po tome što je bila prva linija metroa na struju.

Ova gradska železnica je prvobitno bila projektovana za vozove sa žičarom, ali zbog bankrota fabrike kablova tokom izgradnje, umesto nje je izabran sistem električne vuče koji koristi električne lokomotive - tada je to bila eksperimentalna tehnologija.

Linija C&SLR je otvorena 4. novembra 1890. godine, imala je šest stanica i bila je dugačka 5,1 kilometar. Prečnik tunela ograničavao je veličinu vozova.

Metr- linija koja spaja južni deo Londona sa centrom nekoliko puta je produžavana. Sada je dugačka 21,5 kilometara i ima 22 stanice. Kompozicije putuju od severnog do južnog dela glavnog grada Engleske.

Iako se linija C& SLR dobro koristila, niske cene karata i troškovi izgradnje proširenja opteretili su finansije ove kompanije. Već 1913. godine C& SLR je postao deo podzemne železničke grupe i tokom dvadesetih pretrpeo je velike radove na obnovi pre spajanja sa drugom železnicom grupe, "Čering krossom", železnicom "Juston i Hampstead", formirajući jedinstvenu londonsku podzemnu liniju pod nazivom linija Morden-Edžver.

Druga velika promena dogodila se 1933. godine, kada je C &SLR i ostatak podzemne grupe preuzet u javno vlasništvo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: