Trećina svetske trgovine u partnertstvu: Kina sprema sporazum o slobodnoj trgovini

Kina radi na tome da osigura partnerstvo koje će obuhvatiti trećinu svetske trgovine i uključiti gotovo polovinu populacije.

Izvor: aljazeera.net

Ponedeljak, 04.11.2019.

09:20

Trećina svetske trgovine u partnertstvu: Kina sprema sporazum o slobodnoj trgovini
Foto: Depositphotos, ake1150sb

Tajlandski premijer izjavio je kako se očekuje da će sporazum o slobodnoj trgovini pod vođstvom Kine biti potpisan 2020. između deset zemalja članica ASEAN-a i još šest zemalja.

Kina radi na tome da osigura potpisivanje sporazuma, nazvanog Regionalno sveobuhvatno ekonomsko partnerstvo (Regional Comprehensive Economic Partnership- RCEP), koji će obuhvatiti trećinu svetske trgovine i uključiti gotovo polovinu svjetske populacije.

"Pozdravili smo zaključenje pregovora o RCEP-u i obavezi potpisivanja sporazuma o RECEP-u 2020." rekao je tajlandski premijer Prayut Čan-o-Ča, predsedavajući na samitu zemalja ASEAN-a u Bangkoku, u izjavi koja je usledila nakon pregovora, prenosi Hina.

To će značajno doprineti otvorenom, uključivom i na pravilima zasnovanom međunarodnom trgovinskom sistemu, dodaje se u izjavi.

Tokom ceremonije otvaranja samita u nedelju, Prayut se založio za to da pregovori budu zaključeni "ove godine kako bi se stimulisao ekonomski rast jednako kao i trgovina i ulaganja", prenosi Al Džazira.

Novi sporazum koji predlaže Peking dobio je novi zamah nakon što je američki predsednik Donald Tramp povukao SAD iz Transpacifičkog partnerstva (TPP), koje okuplja 12 zemalja.

Novo partnerstvo pod okriljem Kine, RCEP, okupiće deset članica ASEAN-a, kao i Kinu, Japan, Indiju, Južnu Koreju, Australiju i Novi Zeland - čiji čelnici u ponedjeljak takođe učestvuju na sastanku o sporazumu, koji će se održati u sklopu samita.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: