Spajanje Fijat Krajslera i PSA Pežoa: "Voditi računa o radnim mestima"

Italijanski premijer Đuzepe Konte ocenio je da treba garantovati posao i investicije u Italiji posle objave da se spajaju Fijat Krajsler i francuski PSA Pežo.

Izvor: Beta

Četvrtak, 31.10.2019.

19:20

Spajanje Fijat Krajslera i PSA Pežoa:
Foto: Depositphotos, rafapress, 271767892

"Ako će se time ostvariti ušteda tim bolje, dve grupe će profitirati, ali važno je da se garantuje zaposlenje i investicije ovde u Italiji", rekao je Konte za italijansku agenciju AGI.

"Ne mogu da ocenjujem dogovor ali ono što je svakako važno za nas kao vladu je da je osigurana proizvodnja u Italiji", dodao je šef italijanske vlade.

On rekao da iako se radi o tržišnoj operaciji vlada ne može da bude ravnodušna prema industrijskom projektu tog značaja.

PSA Pežo i Fijat Krajsler objavili su zvanično da će se spojiti i formirati novog automobilskog giganta koji će biti četvrti po veličini na svetu. To mega spajanje će, kako su najavili, biti obavljeno bez zatvaranja fabrika.

"Nadzorni odbor 'Pežoa' i uprava direktora 'Fijat-Krajsler automobila' jednoglasno su doneli odluku o stvaranju zajedničkog preduzeća po principu 50-50", navedeno je u zajedničkoj izjavi.

Konačni sporazum mogao bi da bude zaključen narednih nedelja, prema zadatku datom timovima dva proizvođača koji sada utanačuju detalje, navedeno je u njihovom današnjem zajedničkom saopštenju.

Sa 8,7 miliona vozila prodatih godišnje novi entitet čije sedište će biti u Holandiji će se pridružiti automobilskim gigantima i postati broj četiri u svetu.

Na pitanje o tome da će sedište novog preduzeća biti u Holandiji, Konte je objasnio da treba raditi na tome da unutar evropskog prostora ne postoje fiskalne prednosti koji mogu indirektno da predstavljaju nelojalnu konkurenciju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: