Potrošači nezadovoljni: Samo jedna zemlja u EU ima veću stopu PDV-a od Hrvatske

Hrvatska ima jednu od najviših stopa PDV-a u EU koja iznosi 25 odsto.

Izvor: B92

Ponedeljak, 21.10.2019.

11:00

Potrošači nezadovoljni: Samo jedna zemlja u EU ima veću stopu PDV-a od Hrvatske
Foto: Depositphotos, lofilolo

U poređenju sa zemljama EU, Hrvatska znatno odskače po prihodima od PDV-a koji su u 2017. godini iznosili su čak 13,2 odsto BDP-a, što je znatno više od proseka EU koji iznosi sedam oDsto BDP-a.

Prihodi od PDV-a snažno rastu pa su tako prošle godine premašili 51 milijardu kuna (8,6 milijardi evra), a 2017. bili su veći od 47 milijardi kuna (6,3 milijardi evra), piše Index.

PDV je u Hrvatskoj uveden krajem 90-ih i tada je iznosio 22 odsto, da bi s vremenom bio povećan na 23 pa na sadašnjih 25 odsto, a hrvatska vlada obećala je da će smanjiti opštu stopu PDV-a sa 25 na 24 odsto,

Među zemljama EU višu stopu PDV-a od Hrvatske ima jedino Mađarska u kojoj PDV iznosi 27 odsto. Ipak, prihodi prikupljeni od tog poreza u Mađarskoj manji su nego u Hrvatskoj i iznose 9,5 odsto BDP-a. Prihodi od PDV-a u Irskoj su tek 4,5 odsto BDP-a, u Španiji 6,5 procenata, dok je na primer u Velikoj Britaniji 6,8 odsto.

Videćemo da li će vlada na kraju odustati od smanjenja PDV-a pod izgovorom da im je novac potreban za povećanje plata u javnom sektoru, no brojke pokazuju da prostora za smanjenje itekako ima, piše Indeks.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: