Cena "crnog zlata" pala više od 1,5 odsto

Cene nafte na svetskim tržištima prošle nedelje su pale, nakon niza naznaka daljeg usporavanja rasta najvećih svetskih privreda.

Izvor: SEEbiz

Ponedeljak, 21.10.2019.

08:50

Cena
Foto: Depositphotos, sukmaraga

To je podržalo strahovanja od slabljenja potražnje za "crnim zlatom". Na londonskom tržištu cena barela je skliznula 1,8 odsto, na 59,42 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 1,7 procenata, na 53,78 dolara.

Cene su se našle pod pritiskom zbog niza podataka koji ukazuju na usporavanje rasta najvećih svetskih ekonomija. Tako je, na primer, objavljeno da je kineski bruto domaći proizvod (BDP) u trećem tromesečju porastao 6 odsto u odnosu na isti period lani, što je slabiji rast nego što su analitičari očekivali i najsporiji u poslednjih 27 i po godina.

To pokazuje da je američko-kineski trgovinski rat izazvao slabljenje i domaće i inostrane potražnje.

Zbog toga je, između ostalog, Međunarodni monetarni fond (MMF) smanjio procenu rasta svetske privrede u ovoj godini na 3 odsto, što bi bila najniža stopa rasta od finansijske krize.

Podršku cenama pruža, pak, nada ulagača da će uskoro SAD i Kina potpisati makar parcijalni trgovinski sporazum, što bi bio korak prema smirivanju tenzija između dve zemlje.

Američko-kineski trgovinski rat traje već više od godinu dana. U tom periodu SAD je nametnuo više carine na milijarde dolara vrednu kinesku robu, a Kina je zauzvrat uvela carine na američku robu, što je izazvalo usporavanje rasta globalne privrede. Ulagači se nadaju da bi smanjivanje napetosti između SAD i Kine moglo sprečiti dalje usporavanje rasta, a time ojačati i potražnju za energentima.

Podršku cenama nafte pruža i smanjena proizvodnja OPEC-a i njegovih partnera. OPEC i njegovi saveznici, uključujući Rusiju, pridržavaju se dogovora da će do marta 2020. ograničavati snabdevanje za 1,2 miliona barela dnevno.

OPEK je u najnovijem mesečnom izveštaju snizio procenu rasta svetske potražnje za naftom u ovoj godini na 980 hiljada barela dnevno, a potvrdio procenu o njenom povećanju u 2020. za 1,08 miliona barela dnevno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

15 h

Podeli: