Poklanjaju hiljade hektara i stotine miliona €: Bugarska i Rumunija se otimaju oko Folksvagena

Planirano otvaranje fabrike nemačkog Folskvagena (VW) u Turskoj, projekta vrednog 1,4 milijarde evra, zasad je obustavljeno.

Izvor: Tanjug

Subota, 19.10.2019.

17:02

Poklanjaju hiljade hektara i stotine miliona €: Bugarska i Rumunija se otimaju oko Folksvagena
Foto: Depositphotos, microolga, 14422345

Bugarska i Rumunija se nadaju da će od toga profitirati, piše Dojče vele (DW).

Bugarska, koja se ranije nadmetala s Turskom, Srbijom i Rumunijom za VW-ovu investiciju sada pokušava svim snagama da postigne sporazum s ovim nemačkim automobilskim koncernom.

Nekadašnji bugarski predsednik Rosen Plevnelijev, počasni predsednik moćne mreže "Yutomotive Cluster Bulgaria", objavio je da je Sofija povećala svoju početnu ponudu i "pronašla način da VW-u umesto planiranih 135 miliona evra ponudi između 250 i 260 miliona evra". Plevnelijev je rekao da se sada čeka na odgovor VW-a.

S obzirom na infrastrukturu, železničke veze i autoput u Elin Pelinu pored Sofije, gde se nalazi zemljište na kojem bi se gradila fabrika, ponuda će biti fantastična, budući da je ukupan iznos porastao na 800 miliona evra, navodi nemački radio.

Koliko god izgledalo primamljivo, nova ponuda, kako dodaje, ne znači automatski da će se VW vratiti svojoj "drugoj opciji" - Bugarskoj.

Prednosti Bugarske su niske poreske stope i članstvo u EU. Ovo poslednje je upravo razlog zašto ta zemlja ne može ovom proizvođaču automobila da ponudi direktne državne subvencije, konstatuje DW.

Izvori u Sofiji, pak, navode da "nemački koncern najverovatnije nikada nije dovodio u pitanje investiranje u Turskoj, a Sofiju je koristio samo kao sredstvo kako bi postigao bolji posao s Erdoganom". Plevnelijev je naglasio da će podneti žalbu Evropskoj komisiji zbog toga što VW i Turska nisu poštovali evropska pravila nadmetanja.

Rumunija, takođe, razmišlja o povećanju ponude kako bi dobila šansu. Grad Arad na zapadnoj granici zemlje prema Mađarskoj i Srbiji, sa rumunskog stanovišta bi bio idealan za novu fabriku VW-a. Dobre veze sa zapadnom Evropom i jeftina radna snaga, takođe i iz susednih zemalja, prednosti su ove lokacije navodi se u Bukureštu.

Rumunski ministar trgovine Stefan Radu Oprea je potvrdio da je vlada u Bukureštu ponovo otpočela pregovore s VW-om, kako bi investiciju dovela u Rumuniju.

George Falka, poslanik građanske Nacionalno liberalne stranke (PNL) i nekadašnji gradonačelnik Arada, kaže da je lokacija u tom gradu već u prvoj rundi pregovora ispunila sve uslove, prenela je rumunska agencija Mediafax.

"Grad je stavio na raspolaganje građevinsko zemljište oko 1.100 hektara, kako za samu fabriku tako i za kooperante", rekao je Falka, dodajući da će "ekstremno povoljne troškove proizvodnje" omogućiti i brze železničke veze, autoput i vazdušna luka, kao i mnogi kooperanti koji su već stacionirani u toj regiji.

I Bukurešt i Sofija su u međuvremenu objavili da će se strogo držati normi EU i da se ponuđenim subvencijama neće kršiti pravila zajedničkog tržišta. Folksvagen se međutim još nije oglasio povodom informacija iz Bugarske i Rumunije.

DW podseća da se još kasnih 1960-ih pričalo da je VW zainteresovan za gradnju fabrike u tadašnjoj komunističkoj Rumuniji.

"Ali, diktator Nikolae Čaušesku nije prihvatio ni predviđeno mesto gradnje fabrike u Transilvaniji, u centralnoj Rumuniji, a ni kvotu pripadnika nemačke manjine koja je trebalo da bude zaposlena u fabrici. Subvencije za gradnju fabrike automobila tada je dobio Reno, francuska matična kompanija rumunskog proizvođača automobila Dačija", navodi se u tekstu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: