Prvi rod stiže za pet godina, ali se isplati: Hektar ove voćke može da donese milion dinara

Srbija je druga u Evropi po uzgoju dunja, odmah posle Španije, sa proizvodnjom većom od 10.000 tona godišnje, a od zasada ovog voća može prilično da se zaradi.

Izvor: Blic

Petak, 18.10.2019.

08:12

Prvi rod stiže za pet godina, ali se isplati: Hektar ove voćke može da donese milion dinara
FOTO: Depositphotos, belchonock

Bez obzira na to da li dunje uzgajate kao hobi ili na veliko na plantaži, isplati se jer ne zahteva veliki trud. Ono što je potrebno jeste dobra priprema zemljišta, ali i vreme, jer se prvi rod dobija posle pet godina, kažu voćari.

Agronom Marko Jović kaže da su ulaganja po hektaru za započinjanje proizvodnje oko 5.000 evra, koliko je potrebno za nabavku sadnica i pripremu zemljišta, koja je zapravo najskuplja.

Voćari navode da se cena sadnice dunje kreće od 130 do 200 dinara, a na jednom hektaru može se zasaditi oko 820 stabala. Do prvog roda potrebno je pet godina, a do punog roda čeka se i 10 godina od sadnje. Velika prednost dunja je dugovečnost, pošto plantaža može da živi i daje rod punih 100 godina, pa ovaj biznis može da se prenosi s generacije na generaciju.

Trenutna cena za kilogram dunja je oko 40 dinara na veliko, jedno stablo daje 30 do 40 kilograma voća, pa je prihod od hektara trenutno gotovo milion dinara.

Cena dunja na pijacama i marketima je još veća, od 80 do 100 dinara, pa ko ima mogućnost da prodaje na pijaci, može da zaradi još više.

Dragan Veljković, voćar iz Niša, objašnjava za Blic da je u prvi mah zasadio 140 stabala iz hobija pre šest godina, ali kako je prošle godine imao dobar prinos, a uz to pripremio odličnu dunjevaču, džem i slatko, od kojih može još bolje da se zaradi, odlučio je da zasadi još 500 stabala, jer, kako kaže, uzgoj ovog voća se isplati na duže staze.

"Kada zasadite drvo, potrebno je pet godina da biste dobili rod, a svake godine taj rod je bolji. Dunja traži dobro zemljište, najbolje uspeva na rastresitim i dubokim zemljištima, ne podnosi vlagu, ali zato dobro podnosi sušu. Ove godine, kao i prošle, rodilo je dobro, a od samo jednog stabla dobija se oko 30 do 40 kilograma voća", kaže Veljković.

Od dunje se često prave slatko i džem, ali je najisplativija proizvodnja rakije dunjevače. Ona ima visoku cenu, pa je litar kvalitetnije dunjevače oko 1.000 dinara, što je i najisplativije. Od jednog stabla može se ispeći do četiri litra dunjevače, kaže voćar Dragan Veljković. Agronomi kažu da je prerada upravo najisplativija za one koji bi da gaje dunju na manjim površinama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: