Drakonska kazna za Hrvatski telekom: Ugrozili fer tržišno nadmetanje

Hrvatskom telekomu (HT) je pravosnažnom presudom izrečena kazna od 28,1 miliona kuna (3,78 miliona evra).

Izvor: Tanjug

Utorak, 15.10.2019.

18:10

Drakonska kazna za Hrvatski telekom: Ugrozili fer tržišno nadmetanje
Foto: Depositphotos, SergPoznanskiy, 147829073

Kako se navodi u presudi, Hrvatski telekom nije domaćem regulatoru HAKOM-u dostavio maloprodajne cene po kojima je u periodu između 2015. i 2016. godine prodavao svoje usluge, izveštavaju hrvatski mediji.

To je najveća kazna do sada izrečena nekom telekomunikacionom operateru u Hrvatskoj, prenosi Poslovni dnevnik.

U zaključku presude Visokog prekršajnog suda u Zagrebu navodi se da je HT prodavao svoje usluge po nižim cenama i tako privlačio nove korisnike. Te cene su se uglavnom ticale paketa s ugovornom obavezom na 24 meseca.

Budući da je reč o teleoperatoru značajne snage na hrvatskom tržištu, HT je svojim postupcima ugrozio fer tržišno nadmetanje. Sud je odluku doneo na osnovu dokumenata desetak privatnih korisnika kojima su prodate razne usluge i paketi usluga, a da te cene nisu dostavljene regulatoru.

Iz HT-a su odgovorili da su presudu tek primili i da analiziraju dalje pravne korake.

"U svakom slučaju, smatramo da visina kazne, s obzirom na prekršaj koji nam se stavlja na teret, nije primerena. Naime, prekršaj koji se stavlja na teret odnosi se na propust u dostavi cenovnika HAKOM-u za jednu od tarifa u 2015. godini", navode iz HT-a i dodaju da kompanija kontinuirano menja tarife i da o tome uredno obaveštava HAKOM.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: