Cena svinjskog mesa skočila skoro 70 procenata

Cena svinjetine skočila je u Kini tokom septembra čak 69,3 odsto u odnosu na prošlu godinu, objavio je CNBC.

Izvor: B92

Utorak, 15.10.2019.

09:02

Cena svinjskog mesa skočila skoro 70 procenata
Foto: Epa/ALEX HOFFORD

Najmnogoljudnija zemlja na svetu suočava se sa nestašicom svinjskog mesa nakon izbijanja epidemije afričke kuge svinja.

Prošlomesečni rast cena svinjetine veći je u odnosu na skok od 46,7 procenata zabeležen u avgustu, prema podacima kineske Nacionalne statističke službe.

To je poguralo cene hrane naviše za 11,2 odsto u septembru, ubrzavajući rast cena koji je prethodnog meseca iznosio 10 odsto.

Skok cena svinjskog mesa glavni je uzrok ukupnog rasta cena robe široke potrošnje u Kini.

Kina je najveći potrošač i proizvođač svinjetine u svetu.

Kako je svinjsko meso neizostavni deo kineske ishrane, skok cena tokom ove godine pogodio je mnoge potrošače u drugoj po veličini svetskoj privredi.

Kineske vlasti proglasile su da je povećanje snabdevanja svinjetinom "glavni politički zadatak", objavio je "Fajnenšel tajms" prošlog meseca, a reagovale su merama poput podrške velikim farmama i prodajom strateških rezervi svinjetine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: