Inicijativa "67 je previše" uspela: Hrvati ipak u penziju idu dve godine ranije

Hrvatska vlada je uputila Saboru izmene Zakona o radu i o penzijskom osiguranju kojima se na 65 godina života vraća granica za starosnu penziju.

Izvor: B92

Četvrtak, 10.10.2019.

14:45

Inicijativa
FOTO: Depositphotos, michaeljung

Vraćanje granice sa 67 na 65 godina života bio je jedan od zahteva referendumske inicijative "67 je previše" koja je za to prikupila više od 700.000 potpisa, a Vlada u Zagrebu je ovim izmenama preuzela njihove predloge.

"Uprkos tome Vlada ne odustaje od podsticanja dužeg ostanka u svetu rada i kasnijeg ostvarivanja penzije. Naravno, za one osobe koje mogu i žele da rade nakon 65 godine života, tj. do 68. godine života te se, uz izmene Zakona o penzionom osiguranju, predlaže i izmena radnopravnih propisa u tom smislu", rekao je hrvatski ministar rada Josip Aladrović.

Na taj se način, istakao je Aladrović, ublažavaju negativne posledice i uspostavlja svojevrsna ravnoteža između zahteva građanske inicijative i osiguranja dugoročne održivosti penzionog sistema.

"Time pružamo priliku svima koji žele da rade da ostanu duže na tržištu rada, što će povoljno uticati na zaposlenost, prihode i rashode proračuna, kao i na visinu budućih penzija", istakao je Aladrović.

Izmenama Zakona o radu povećava se propisana dobna granica za prestanak ugovora o radu sa 65 na 68 godina života, a izmenama Zakona o penzionom osiguranju predviđeno je da pravo na starosnu penziju ostvaruje osiguranik s navršenih 65 godina života i 15 godina staža umesto važećih navršenih 67 godina života i 15 godina staža.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: