Srbija lider u regionu: Kompanija iz UAE sutra otvara najveći vetropark na Zapadnom Balkanu

Kompanija Masdar iz Abu Dabija sutra će na Mramorku otvoriti vetropark Čibuk 1, najveći vetropark u Srbiji i na Zapadnom Balkanu.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 10.10.2019.

12:36

Srbija lider u regionu: Kompanija iz UAE sutra otvara najveći vetropark na Zapadnom Balkanu
Foto: Epa/INGO WAGNER

Svečanosti će, kako je najavljeno, prisustvovati predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Mohamed Jamel Al Ramahi, direktor kompanije Masdar.

Ta kompanija u saopštenju navodi da je globalni lider obnovljivih izvora energije i održivog urbanog razvoja i da je otvaranje vetroparka ključni trenutak za proširenje obnovljivih izvora energije u Istočnoj Evropi i pozicioniranja Srbije u sam vrh alternativne energetike u Evropi.

"Ovaj projekat omogućio je Srbiji da proizvodi 27 odsto svojih potreba energije iz obnovljivih izvora do 2020. godine, a time pomaže i smanjenju korišćenja uglja u proizvodnji električne energije", ističe kompanija Masdar, najavljujući da će svečanosti prisustovati veliki broj zvaničnika iz Srbije i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: