Komšijama aerodrom u Sarajevu preskup, razmišljaju o selidbi

Avio-kompanija Flaj Bosna razmišlja o premeštanju svojih letova na aerodrome u Tuzli i Mostaru zbog visokih troškova koje imaju na aerodromu u Sarajevu.

Izvor: B92

Sreda, 09.10.2019.

16:43

Komšijama aerodrom u Sarajevu preskup, razmišljaju o selidbi
Foto: Depositphotos, kasto

Od početka juna do kraja septembra ove godine, FlajBosnia je prevezla 30.646 putnika u Sarajevo čime je, kako tvrdi, u zemlju uvezla više od 23 miliona evra.

Najviše putnika bosanskohercegovačka avio-kompanija prevezla je u avgustu, 12.415 putnika, a u julu gotovo 12.000 putnika.

"Flaj Bosna je mlada avio-kompanija koja je na sopstveni rizik preuzela ulogu razvoja avionskog putničkog saobraćaja BiH i glavnog grada Sarajeva kao naše baze. Uzimajući u obzir da su svi putnici u proseku potrošili 750 evra tokom svog sedmičnog boravka u BiH, dolazimo do zaključka da je Flaj Bosna sama 'uvezla' više od 23 miliona evra potrošnje u BiH ekonomiju od koje je država BiH imala direktnu korist od 3.9 miliona evra putem PDV uplate. Mi smo svesni da je aerodrom u Sarajevu 100 odsto u državnom vlasništvu i samim tim razume navedene činjenice", ističu iz Flaj Bosne.

Dolazak zime doneće otežane uslove poslovanja za avio-kompaniju koja trenutno raspolaže sa dva aviona tipa A319. Međutim, zbog brojnih operativnih problema kao što su loše vreme, odleđivanje aviona i slično, tokom zime Flaj Bosna će nastaviti poslovanje sa jednim avionom.

"Očekuju nas i novi izazovi sa otvaranjem novih linija za London i Rim. Očekujemo da dobijemo dva aviona A319 u aprilu 2020. godine koja su već ugovorena i sa kojima bi Flaj Bosna imala flotu od četiri aviona A319", kaže Aida Cvijetić, PR kompanije za klix.ba.

Dok su se u međuvremenu pojavile informacije da Flaj Bosna duguje milion maraka za avio-usluge, iz kompanije kažu nam da im je aerodrom u Sarajevu jednostavno preskup, naspram pogodnosti koje pružaju aerodromi u Mostaru i Tuzli.

"Uveliko razmatramo mogućnost izmeštanja naših operacija na aerodrome u Tuzli i Mostaru. U tom slučaju bi letove za Rim i Italiju obavljali preko Mostara, a London i druge EU destinacije preko aerodroma u Tuzli povezanim autobuskim linijama sa Sarajevom", pojasnila je Cvijetić.

Flaj Bosna ima direktne letove iz Sarajeva za London svakog utorka i subote, a od novembra se očekuje i direktna linija prema Rimu, ali sudeći prema trenutnoj situaciji, nije jasno da li će se leteti iz Sarajeva ili Mostara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: