Vlada Severne Makedoniije obezbedila 10 miliona evra za kupovinu inverter klima

Vlada Severne Makedonije obezbedila je 10 miliona evra subvencija namenjenih za kupovinu inverter klima uređaja, u cilju smanjenja zagađenja vazduha.

Izvor: Beta

Sreda, 09.10.2019.

16:05

Vlada Severne Makedoniije obezbedila 10 miliona evra za kupovinu inverter klima
Foto: Depositphotos, AndreaA

Kako je saopšteno, sa po 1.000 evra biće biti subvencionisano ukupno 10.000 porodica u Gradu Skoplju i opštinama Bitolj, Tetovo i Kičevo, koje sada za grejanje koriste peći na drvo, ugalj ili naftu.

Novac za subvencije u visini od 618 miliona denara (10 miliona evra), prema odluci Severne Makedonije, treba da obezbedi javno preduzeće Elektrane Severne Makedonije (ESM), koje dodatno treba da plati i edukativnu kampanju kojom će se ilustrovati prednosti zamene starih peći inventer klima uređajima.

U sprovođenju te mere za smanjenje enormnog zagađenja tokom zime u gradovima Severne Makedonije biće uključene i dve nevladine organizacije koje bude izabrao Savet za saradnju sa građanskim sektorom.

Za razliku od klasičnog klima uređaja, inverter klima uređaj ima promenjljiv režim rada, a glavna razlika je u radu kompresora. Ovi klima uređaji rade na temperaturama do -20 stepeni, dok obične klime rade najviše do -5 stepeni. Inverter klime troše manje električne energije, imaju duži vek trajanja i troškovi održavanja i servisiranja su manji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: