O2: Zemlje Zapadnog Balkana 70-80 odsto robne razmene obavljaju u regionu

Stvaranje ekonomske unije na Balkanu šansa biće velika šansa za države koje su nastale raspadom SFRJ.

Izvor: O2, B92

Sreda, 09.10.2019.

10:38

O2: Zemlje Zapadnog Balkana 70-80 odsto robne razmene obavljaju u regionu
Foto: Depositphoto, olinchuk, 2755932

Direktor Instituta IFIMES iz Ljubljane Zijad Bećirović i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež ocenili su u emisji "Stav" na O2 televiziji, da je eventualno pravljenje tzv. balkanske ekonomske unije jedno od rešenja za region kako bi se, osim ekonomskog prosperiteta, obezbedili i mir i stabilnost na prostoru Balkana.

Prema njihovim rečima, pre tog čina otvorena politička pitanja u regionu moraju biti zatvorena, apostrofirajući odnos Beograda i Prištine.

Bećirović je kazao da regionalna politička saradnja nije floskula, jer ona omogućava da se obim ekonomske saradnje održi i da se nadogradi.

"Zemlje Zapadnog Balkana 70-80 odsto robne razmene obavljaju u regionu. Mnogi porede ovu zamisao sa Jugoslavijom, ali pogledi nisu važni, važni su podaci. Ekonomska saradnja mora biti u funkciji mirovnog projekta", rekao je Bećirović.

Direktor PKS Marko Čadež podsetio je da je ideju o stvaranju ekonomske unije Balkana, inicirao 2017. godine Aleksandar Vučić u Ujedinjenim nacijama.

"Kao predstavnici svojih ekonomskih zajednica bili smo pozitivno iznenadjeni i pitali smo se šta mi možemo da uradimo, formirali smo zajedničku privrednu komoru, šest ekonomija Zapadnog Balkana, koja za sada jedina pomaže vladama i sugeriše kako da najbolje funkcioniše ekonomsko tržište u regionu", rekao je Čadež.

Čadež je dodao i da se poslednjih godina dosta uradilo na ekonomskom povezivanju u regionu.

"Populizam je pravio šumove, kreira neke korake nazad, ali smo dosta napredovali u saradnji. Sve zemlje Zapadnog Balkana danas izvoze manje nego Slovačka, hoćemo li tako da ostanemo ili želimo da gradimo nešto veće? Pokazali su političari da postoji volja i htenje da se gradi nešto veće. Na nama iz ekonomskih zajednica iz država u regionu je da pomognemo i podržimo ovaj projekat", rekao je Čadež.

Kako je dodao, zemlje regiona će, ako samostalno ulaze u EU, imati probleme i zato je bitno da imaju jednu zajednicu koja će biti "predvorje Evropske unije".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: